Brak i veze

KO PRVI KAŽE "VOLIM TE", A KO SPREMA OSVETU POSLE ODBIJANJA: Istraživanja o muškarcima i ženama u vezi donose saznanja koja će nas pogoditi kao uragan! (FOTO)

Mušarce će žena najpre privući fizički dok dame traže mentalnu privlačnost i potrebno im je više vremena jer podsvesno traže partnera za potomstvo.

21.12.2022 21:01

KO PRVI KAŽE "VOLIM TE", A KO SPREMA OSVETU POSLE ODBIJANJA: Istraživanja o muškarcima i ženama u vezi donose saznanja koja će nas pogoditi kao uragan! (FOTO)
Pixabay.com

Naučnici su dokazali da muškarci i žene imaju drugačiji ritam zaljubljivanja i da među polovima postoje značajne razlike. I dok je ženama potrebno više vremena da se zaljube i uđu u vezu, jer podsvesno traže najpogodnijeg partnera za buduće potomstvo, kod muškaraca to ide mnogo brže.

Razlog za to su hormonske i hemijske reakcije u mozgu i telu koje se razlikuju među polovima. Postoji pet ključnih razlika među polovima kad je u pitanju zaljubljivanje, i ne ide sve baš tako brzo kako mi mislimo. 

shutterstock.com

Muškarci se zaljubljuju za 88 dana a žene za 134 dana

Šta kaže nauka?

Prema studiji koju su sproveli naučnici na 172 studenta jednog američkog koledža muškarci su priznali da im je trebalo 88 dana da se zaljube dok je njihovim partnerkama bilo potrebno 134 dana da osete iste emocije. 

Marisa Harison jedan od autora ove studije smatra da je ženama potrebno više vremena da steknu poverenje u partnera zbog podsvesne težnje da pronađu najprikladnijeg muškarca sa kojim bi zasnovale porodicu.

To je, verovatno, i razlog zašto je seks kod žena mnogo bolji tek kad se zaljube odnosno zadovolje svoje emocionalne potrebe. 

- Mislim da žene podsvesno "odbijaju" da se zaljube jer se plaše posledica ukoliko odaberu pogrešnog muškarca za reprodukciju. Jednostavno dame imaju mnogo više da izgube. Majka priroda je to mudro uredila - istakla je ona. 

Foto: Shutterstock

Naučnici tvrde da postiji pet razlika u muškom i ženskom zaljubljivanju

Pet ključnih razlika

Prema rečima Harisonove postoji pet ključnih razlika između muškaraca i žena kad je u pitanju zaljubljivanje.

1. Fizička privlačnost

Muškarci najpre padaju na fizičku privlačnost pa tek onda obraćaju pažnju na mentalnu, emocionalnu i na kraju duhovnu povezanost. Žene s druge strane najčešće biraju muškarce koji ih privuku mentalno, potom emotivno, fizički pa tek na kraju duhovno. 

- Žene mnogo više rizikuju jer ako odaberu pogrešnog partnera rizikuju da same odgajaju dete. Zapravo, ako ženu odmah fizički privuče muškarac to bi trebalo da shvati kao upozorenje zato što to može biti znak da ju je privukla njena maštarija o tome ko bi on mogao biti, a ne nužno ko on zapravo jeste - objasnila je Harisonova. 

Muškarci i žene moraju da budu svesni da imaju različit tempo i treba da pruže vremena partneru.

2. Muško usporavanje

Bez obzira koliko se muškarcu dopada žena u jednom trenutku može se dogoditi da se on jednostavno povuče. Ova faza najčešće nastaje nakon što prođe prvi zanos i tada se parovi i njihove ljubavne veze svesno ili nesvesno nalaze na prekretnici.

Muško usporavanje u vezi je potpuno prirodno i normalno kao i njegovo preispitivanje da li želi da nastavi sa vezom ili ne. Za žene ovo može biti vreme kada se emocije uzburkaju, postaju ljubomorne i neprestano zovu dečka ili mu šalju poruke.

Drage dame, pokušajte da to ne radite. Dajte vremena i prostora vašem muškarcu da sam shvati šta želi. Prema studiji Univeziteta u Arizoni muškarci se najčešće povlače kad osete da im je ugrožena muškost. 

Foto: Shutterstock

Muškarci će pre reći "Volim te" jer ne žele da se kaju ako nešto ne urade

3. Ko prvi kaže "Volim te"

Prema rečima stručnjaka muškarci često ističu da više žale za nečim što nisu uradili, nego kad urade nešto pa pogreše. Ovo bi mogao biti razlog zašto su u najvećem broju slučajeva muškarci ti koji će prvi put reći "Volim te" svojoj partnerki. S druge strane žene u principu podjednako žale zbog nečega što su uradile ili nisu. 

4. Izbirljivost

Studija iz 2017. koja je sprovedena među devojkama jednog američkog koledža pokazala je da žene koje su češće odbijane od strane muškaraca imaju niže kriterijume i manje su izbirljive kad su u pitanju momci. Isto važi i za jači pol, što je i logično jer svako odbijanje vodi ka nižem samopouzdanju , a to dovodi do pada kriterijuma kad je u pitanju izbor partnera u budućim romantičnim vezama. 

shutterstock.com

Muškarci su više skloni osveti nego žene ukoliko ih dama odbije

5.Ovetoljubiviji muškarci 

Odbijanje muškarca riskantnije je za žene zato što su muškarci po prirodi osvetoljubiviji i teže podnose poraz. Prema studiji sporvodenoj 2017. jači pol je sklon da "kažnjava" dame koje su ih odbile dok se žene vrlo retko ili skoro nikad ne svete muškarcima koji su ih odbili. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)