Sex

FRAPANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Ono što nedostatak intimnih odnosa radi našem telu jednako je najtežim oboljenjima!

Ukoliko apstinirate duže vreme to može da dovede do depresije, loše koncentracije, da naruši kvalitet spavanja, raspoloženja i kompletnog psihofizičkog stanja.

19.12.2022 21:50

FRAPANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Ono što nedostatak intimnih odnosa radi našem telu jednako je najtežim oboljenjima!
shutterstock.com

Pored potrebe za hranom, vodom i dovoljno sna, seks je jedan od osnovnih nagona ljudi. Brojna istraživanja su pokazala da sve više parova u vezi i braku nema vremena ili želje za vođenjem ljubavi. Seks, kako su pokazala istraživanja, sve manje praktikuju i mladi, a njihove veze uglavnom se svode na avanture na jednu noć ili uopšte ne vode ljubav.

Kako upozoravaju naučnici sa Univerziteta u Floridi, nedostatak seksa može da dovede do ozbiljnih psihofizičkih problema. 

shutterstock.com

Nedostatak intimnih odnosa može da dovede do depresije ali i problema sa koncentracijom 

Problemi na poslu 

Prema rezultatima istraživanja, osobe koje nemaju seks duže vremena (godinu dana i više) postaju neraspoložene, što posle izvesnog vremena može da preraste u depresiju koja je ozbiljno oboljenje. 

Nedostatak intimnih odnosa može direktno da utiče na umanjenje koncentracije, što može da dovede do problema na poslu. Ako ste se zapitali kako manjak aktivnosti u krevetu može da utiče na radnu učinak naučnici daju logično objašnjenje. Naime, usled nedostatka seksa u organizmu dolazi do manjka hormona koji se inače luče tokom vođenja ljubavi i orgazma, a koji imaju pozitivan uticaj na čovekovo mentalno i fizičko zdravlje.

Nedostatak vođenja ljubavi direktno je povezano i sa povećanjem stresa i anksioznosti jer intimni odnosi pomažu oslobađanju emocija koje usled apstinencije ostaju "zarobljne", pa samim tim nanose štetu organizmu. 

Foto: Shutterstock

Nedostatak seksa utiče na samopouzdanje, ali i lučenje hormona zaduženih za bolje raspoloženje i zdravlje

Zdravije srce 

Nedostatak uživanja u krevetu može da naruši kvalitet sna jer se u organizam ne otpuštaju hormoni koji utiču na spavanje, a otpuštaju se tokom ili nakon vođenja ljubavi. Inače, ti hormoni su razlog zašto muškarci najčešće posle seksa imaju potrebu da spavaju.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da nedostatak seksa utiče na samopouzdanje. Psiholozi tvrde da se osobe koje imaju redovan seks osećaju zadovoljnije, imaju više samopouzdanja, bolje pamćenje i lakše se sećaju detalja. Više od deset istraživanja, koja su rađena u proteklih nekoliko godina, pokazuju da je redovan seks direktno povezan sa zdravljem srca jer pomaže lučenju hormona koji su zaduženi za bolje raspoloženje i zdravlje čoveka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)