Brak i veze

ZNATE LI ŠTA SU DINK PAROVI? Ova vrsta veze je sve popularnija, a mnogi ih osuđuju!

Mladi se danas sve ređe odlučuju da uđu u bračnu zajednicu ili to nikad i ne učine, a sve je veći i broj onih koji ne žele da imaju potomstvo.

19.11.2022 21:01

ZNATE LI ŠTA SU DINK PAROVI? Ova vrsta veze je sve popularnija, a mnogi ih osuđuju!
shutterstock.com

U današnje vreme mladi sve ređe stupaju u brakove ili se makar granica kada se to čini znatno pomerila. Sve je više onih koji porodicu zasnivanju u kasnim tridesetim godinama. Ipak, postoje i on koji se svesno odriču potomstva jer ne vide sebe u ulozi roditelja.

Zato se sve više govori i o takozvanim DINK parovima.

Foto: Shutterstock

Mladi sve kasnije ulaze u brak ili ostaju u vezama koje nikada ne krunišu brakom 

Akronim DINK je skraćenica od engleskog izraza "dual income, no kids", a odnosi se na brak ili partnerstvo u kome oba partnera imaju prihode, ali nemaju decu, niti planiraju da ih imaju. Poreklo skraćenice nije sasvim jasno jer se ne radi o terminu koji se često spominje u savremenoj kulturi, pa se veruje da je termin skovan osamdesetih godina prošlog veka.

Hafington Post je sproveo istraživanje prema kom 27 odsto svih američkih porodica čine DINK. Isto tako, istraživanja pokazuju da čak tri četvrtine odraslih parova bez dece ne nameravaju da imaju potomstvo, a trend nastavlja da raste. U Nemačkoj je 2019. bilo osam miliona parova bez dece, a godinu dana kasnije taj broj je porastao na 8,62 miliona.

Pixabay

DINK parovi su parovi bez dece koji uživaju jedno u drugom i to im je dovoljno za sreću 

Čarli Karamana, Jahu reporterka, živi DINK životom i objasnila je kako to funkcioniše.

- Nemojte me pogrešno shvatiti, moj muž i ja volimo decu i imamo odlične odnose sa mlađim članovima naše šire porodice, kao i sa decom bliskih prijatelja. Zapravo, s viškom vremena koje imamo, imamo i priliku da stvorimo posebne veze sa decom naših prijatelja - rekla je ona. 

Kako je istakla, ona i suprug dele ljubav prema putovanjima, što ne bi mogli da ispune da imaju decu. 

- Moj muž i ja smo u mogućnosti smo da putujemo dobar deo godine, barem jednom mesečno, i to finansiramo sami. Jednostavno rečeno: volimo život koji živimo i provodimo sjajno vreme. Osećamo se ispunjeno u svakom smislu te reči - kaže Čarli, prenosi CDM.

Pixabay

Ljubav za DINK parove znači da su oni dovoljni jedno drugom 

Dania Kaselas ima 33 godine, mikrobiolog je i fitnis trener. Sa svojim partnerom živi na Floridi. Stvorili su inspirativan prostor na Instagramu za druge poput njih i dele svakodnevne duhovite priče s kojima se susreću kao DINK-ovi.

pexels.com

Mladi par uživa u ljubavi

- U ranim dvadesetima znala sam da ne želim da imam decu. Pomisao na majčinstvo zaista mi ne donosi nikakve emocije, ali sam dobra s decom. Blesava sam i uživam u njihovoj blizini, ali ne bih preuzela odgovornost da odgajam dete. Rekli su mi da sam luda, sebična i da ću žaliti. Sada imam 33 godine, nemam decu i živim svoj najbolji život - kaže Dania.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)