Telo

KOŽA VAM SE LJUŠTI POSLE MORA: Ovo je signal koji ukazuje samo na jedno - evo kako da je oporavite!

Da biste sprečili ovu pojavu uvrstite nekoliko stvari u svakodnevnu rutinu.

02.09.2024 07:01

KOŽA VAM SE LJUŠTI POSLE MORA: Ovo je signal koji ukazuje samo na jedno - evo kako da je oporavite!
pexels.com

Boravak na moru i sunčanje donosi lep, bakarni ten koji svi vole. Kad pocrnimo bore se manje vide, ali i drugi nedostaci kao što je celulit kod žena. Izgledamo odmorno i sveže, pa ne čudi što svi vole lep, preplanuo ten.

Međutim, nakon povratka sa mora većina ljudi se sreće sa neprijatnom pojavom - koža se ljušti i otpada. Kako ističu dermatolozi kad koža počne da se ljušti to znači da smo izgoreli na suncu i da zaštita koju smo koristili nije bila dobra. Ne samo što se boja brzo izgubi već koža koja se peruta i ljušti izgleda ružno, prljavo i često dovodi do neprijatnosti.

Kako sprečiti?

Kada izlažete kožu jakom letnjem suncu bez odgovarajuće zaštite od sunca ili upotrebom proizvoda sa suviše niskim zaštitnim faktorom, može doći do opekotina, iritacije kože, crvenila i fleka. Takva koža zapravo gibi vlažnost što dovodi do oštećenja lipidnog sloja epidermisa, što za posledicu ima da se gornji sloj kože ljušti i otpada.

Photopress / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Jako letnje sunce u kombinaciji sa slanom vodom može biti pogubno za kožu

 

Hidrolipidni sloj, omotač kože, koji se nalazi na gornjem sloju kože, tu je da je zaštiti od negativnih uticaja spoljašnje sredine i spreči gubitak vode. Previše intenzivno izlaganje suncu dovodi do odumiranja lipidnog sloja i, posledično, do ljuštenja kože. Ne treba zaboraviti ni na uticaj slane morske vode koja dodatno isušuje kožu i doprinosti da se skida gornji sloj.

Da biste sprečili da vam se koža nakon sunčanja ljušti stručnjaci za negu savetuju da u svakodnevnu rutinu uvrstite nekoliko stvari. 

  • vodite računa da dovoljno hidrirate kožu spolja i iznutra
  • koristite Ši buter koji je bogat hranljivim sastojcima za kožu kako biste je negovali i vratili joj prirodnu elastičnost
  • D pantenol je takođe dobra opcija za negu izgorele i iritirane kože
  • vitamin E je odlična varijanta kako biste pomogli svojoj koži da se što pre oporavi
  • piling

 Mnoge žene ne vole piling posle dolaska sa mora zato što se plaše da će tako izgubiti boju. Ovo je samo delimično tačno. Koža se sama po sebi obnavlja i ljuspa, pa piling pomaže da se lakše oslobodimo odiumrlih ćelija kože.

Shutterstock

Hidratacija kako kože spolja, tako i dovoljna količina vode je neophodna za oporavak kože nakon sunčanja

 

Piling je dobar jer će ukoliniti oštećeni površinski sloj kože ostavljajući onaj zdrav, pa će se i boja koju ste dobili duže zadržati. Zvuči nelogično, ali je tako.

Za piling nemojte koristi gruba sredstva već meka i blaga kako ne biste dodatno oštetili već iritiranu i isušenu kožu, već joj pomogli da se brže i lakše oporavi nakon izalaganja jakom letnjem suncu na moru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)