Odrasli

OVI DELOVI LICA SU NAJUGROŽENIJI NA SUNCU: Dermatolog upozorava "Nosite duge rukave, čak i oči morate zaštititi"

Dermatovenerolog apeluje na sve situacije kada možemo da izgorimo.

13.08.2024 18:50

OVI DELOVI LICA SU NAJUGROŽENIJI NA SUNCU: Dermatolog upozorava "Nosite duge rukave, čak i oči morate zaštititi"
Printscreen/Youtube/ Srećna

Prof. dr Mirjana Milinković Srećković dermatovenerolog upozorava i apeluje koliko je važna zaštita od sunca na ovim visokim temperaturama. Iako neke situacije deluju bezazleno poput šetnje gradom ili duge vožnje automobilom, sve su to momenti kada smo izloženi suncu, a koža nije zaštićena. U intervjuu za Srećnu Republiku objašnjava koji je pravilan način da se zaštitimo od sunca.

Printscreen/Youtube/ Srećna

Prof. dr Mirjana Milinković Srećković dermatovenerolog insistira da se zaštitite od sunca

- Postoji puder sa zaštitom od sunca, to može biti puder u prahu, kameni, leti ne volimo baš tečne, treba pustiti kožu da diše. Kada se vraćamo kući bilo bi poželjno zaista, posebno ako ne idemo kolima, nego peške ili prevozom, imate mala ta pakovanja kremica koja možemo da držimo u tašni, da namažemo na lice. Makar na jagodice ili nos, na te najizloženije delove. Pored toga što se možemo mazati kremama sa visokim zaštitnim faktorom, važno je kakvu garderobu nosimo. Takođe se odećom možemo zaštititi od sunca. Ono što preporučujemo je na primer, da tokom leta nosimo duge rukave, bez obzira na to što je vrućina - rekla je ona za Srećnu Republiku i dodala:


- Tanka tkanina, pamučna ili lanena bluza, znači prirodni materijali sa manjim dekolteom, dužih rukava, značajno pomaže zaštiti od sunca. Neophodno je nositi šešire i kačkete, ako idemo na posao, a ujutru nam to nije potrebno, on će nam u tri sata kada se vraćamo, biti od pomoći. Da ne zaboravimo oči koje moramo šititi od ultravioletnih zraka i treba nositi naočare za zaštitu od sunca koja imaju kvalitetna stakla, kroz koja ne prolaze UV zraci. Ultravioletni zraci prolaze i kroz staklo, tako da kada vozimo kola, a često do mora vozi na primer jedna osoba. Ta osoba kaže "Jedna ruka mi izgorela", moramo se i u kolima mazati kremama sa zaštitinim faktorom, odnosno treba namazati otkrivene delove jer ultravioletni zraci prolaze i kroz stakla.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)