Telo

SVOJU VITKU FIGURU I KOŽU BEZ BORA DUGUJU JEDNOM: Evo šta Japanke upražnjavaju za mladolikost

One se mogu pohvaliti zategnutom i mladalačkom kožom, a drže i svetski rekord u dugovečnosti, a evo i kako to postižu.

21.10.2022 19:01

SVOJU VITKU FIGURU I KOŽU BEZ BORA DUGUJU JEDNOM: Evo šta Japanke upražnjavaju za mladolikost
Foto: Shutterstock

Ne postoji žena koja ne bi pozavidela porcelanskom tenu i glatkoj koži dama iz Japana, međutim, to nije sve zbog čega je dobar deo svetske populacie ljubomoran na njih. Gotovo da ne možete sresti Japanku koja nema vitku figuru, a pored toga, stanovnice Zemlje izlazećeg Sunca smatraju se ženama sa najdužim vekom života - 84,5 godine.

Stručnjaci tvrde da po sredi nije genetika, niti poseban režim ishrane. Naomi Morjama autor nekoliko knjiga o japanskim tradicionalnim jelima, ističe da je glavni razlog zbog toga što se žene u Japanu ne goje jednostavno - ishrana, koja uključuje ribu, soju, voće i povrće i sve ono što se primenjuje pri mršavljenju. Ističe se da veoma važnu ulogu igra i zeleni čaj.

Zbog podneblja na kom žive i gde su pomenute namirnice najprisutnije, to jest redovno su na trpezi japanskih domaćinstava, veruje se da i te kako ima uticaja na to što su Japanke vitalnije u odnosu na žene iz drugih krajeva sveta.  

Foto: Shutterstock

Japancima je u ishrani najzastupljenija riba, ali oni i te kako vode računa o načinu kako jedu

Interesantan podatak je da Japanci čine svega dva odsto svetske populacije, međutim, oni konzumiraju oko 10 odsto svih riba sveta. A razlog zbog čega su vitki možda se može pripisati, barem prema rečima Morijame, i tome da oni neguju i kulturu jedenja, odnosno svoju decu još od malih nogu uče kako da se hrane polako i da cene svaki zalogaj. Na njihovim stolovima i tanjirima nikada nećete videti previše hrane. 

Iako će svako priznati kako je slab na slatkiše i da svega nekoliko kockica čokolade nikome ne može da škodi, Japanke se pridržavaju discipline i retko kad na svom stolu imaju dezert. Naravno da vole slatkiše kao i svi, međutim, dezerte ćete videti u malim količinama i to veoma retko jer su one svesne štetnosti koje šećer može da ima po zdravlje. Zato ga i izbegavaju.

Dok je za mnoge od nas fizička aktivnost događaj za koji se spremamo, kod japanskog naroda su hodanje, planinarenje i biciklizam deo dnevne rutine kojim oni održavaju zdrav način života. To svakako pomaže očuvanju zdravlja i energije, a samim tim ih čini i dugovečnim. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)