Moda

IZA KULISA: Mračna strana brenda VICTORIA`S SECRET, evo šta se zaista dešavalo sa modelima

Brend koji je stekao planetarnu slavu i enormno bogatsvo najzad raskrinkan! Evo za koga su radile najpoznatije lepotice i šta je to sve uključivalo!

15.07.2022 15:00

IZA KULISA: Mračna strana brenda VICTORIA`S SECRET, evo šta se zaista dešavalo sa modelima
shutterstock.com

Samo neka od najopoznatijih imena koja su ponela prestižna anđeoska krila bile su Adriana Lima, Hajdi Klum, Žizel Budšen, Alesandra Ambrosio, Tajra Benks, Helena Kristiansen, Miranda Ker, Karolina Kurkova, Bela Hadid i mnoga druga. Victoria’s Secret imperija je zaradila više od 7 milijardi evra, a iza zatvorenih vrata krila je neke od najmračnijih demona današnjice.

Brend koji je samo na prvi pogled slao poruku o osnaživanju žena zapravo je iza blistavog glamura krio strašnu istinu o seksualnom uznemiravanju, kao i o strogom odbijanju da se prihvate bilo koje različitosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TANOLOGIST (@tanologisttan)

Anđeli i Demoni

Dokumentarac o planetarnom brendu koga je pokrenuo Les Veksner, a koji je upao u kandže osuđenog trgovca robljem Džefrija Epštajna približava se prikazivanju. U trodelnom serijalu popularnog naziva “Anđeli i demoni” bivši modeli ovog brenda objašnjavaju šta se sve zaista dešavalo iza kulisa, a na šta su mnogi očevici “zažmurili na jedno oko”. Svakodnevna stvar je bilo i to što su manekenkama zabranjivali danima pre revije da jedu kako bi na dan spektakla imale idealnu liniju.

Džefri i Les bili su prijatelji više od 20 godina. Oni su živeli na istom imanju, a Veksner je Epštajnu dao i punomoćje nad svojim poslovanjem. Ovim je Džefri mogao sa brendom Victoria`s Secret i njenim modelima da radi sve što je hteo. On se pre 3 godine obesio dok je čekao suđenje za svoja brojna seksualna zlostavljanja. Evo i kako je sve počelo.

Les Veksneru je otac bio vlasnik prodavnice odeće i jednom prilikom mu je poručio da on nikada neće biti dobar trgovac. Les se tada zainatio i 1963. godine osnovao prodavnicu pod nazivom “The Limited” u rodnom Ohaju. Tri godine kasnije njegovi roditelji su prodali svoju radnju i pridružili se Lesovoj firmi.

Foto: Tanjug/AP

Les Veksner

Veksner je 1982. godine kupio Victoria's Secret za nešto više od milion evra. Firma se navodno suočila sa bankrotom, ali je Les preokrenuo sve i drastično povećao prodaju u godinama do 1990.

Bajkovita verzija

Veksner je napravio lažnu priču da je prodavnicu otvorila prefinjena Engleskinja po imenu Viktorija. Katalog brenda je na prvoj strani prikazivao žene u otmenim haljinama. Prefinjena lažna slika je odbačena kada je Victoria’s Secret revija održana 1995. godine.

- Shvatila sam da su originalnu Viktoriju ubili anđeli. Prešli smo na agresivniju seksualnu tačku gledišta - rekla je bivša izvršna direktorka Sindi, a preneo The Sun.

Modelima koje su paradirale polugole u oskudnom vešu nije bilo najprijatnije da šetaju pored gomile muškaraca kojima je išla voda na usta. Brend se u početku borio da privuče zvučnija imena, a onda su se pojedine manekenke dosetile da ponesu čuvena krila i sve ostalo je postalo istorija.

- Krila su od mene napravila zvučno ime - rekla je svojevremeno Hajdi Klum.

Koliko se kasnije sve otelo kontroli dokaz je upozorenje manekenke Adriane Lime koja je u čuvenim anđelima imala najduži staž.

- Uvek dobro vodite računa i gledajte šta jedete! - rekla bi novim devojkama.

Epštajn i njegova ekipa su izgleda umeli da ponude devojkama piće sa raznim skrivenim “dodacima” kako bi kasnije iskoristili blagodeti njihovog druženja.

Anđelima slomio krila

Džefri je iskoristio prijateljstvo sa Veksnerom, a bio je prijatelj i sa članovima kraljevske porodice, kao što je princ Endu i političkim figurama poput bivšeg predsednika Amerike Bila Klintona. On je tako i zvanično `86. godine počeo da radi za Veksnera i Victoria`s Secret. Džefriju je drugar Les prodao i svoj privatni avion za neke smešne pare, kao i kuću na Menhetnu. Pod Epštajnovim vlasništvom, avion je dobio nadimak Lolita Ekspres jer ga je koristio za trgovinu mladih devojaka u SAD.

Džefri je bio poznat i po tome što je nove, a pogotovo nepoznate i mlade buduće modele, mamio u svoju vilu “radi kastinga”.

Foto: Tanjug/AP

Džefri Epštajn

- Sećam se da sam bila na snimanjima i da je jedna devojka rekla da je pozvana da ide kući kod Džefrija Epštajna zbog audicije. Mnoge su tako bile namamljene i seksualno iskorišćene ili čak prodate. Malo njih je znalo da se na kastinge dolazi isključivo u objekte firme VIctoria`s Secret, nikako po kućama i hotelima. Pogotovo se od devojaka nije tražilo da idu direktno kod Džefrija - rekla je jedna od modela.

Epštajn je sve to vešto koristio, čak se nije ni krio u svom zverskom pokušaju. Ljigavi šef francuske agencije za modele Žan-Lik Brunel se priključio celoj priči, budući da je i on voleo da osladi prste. Epštajn je njemu pozajmio milion dolara 2004. da osnuje njujoršku firmu pod nazivom MC2 Model Management.

- Brunel je dobio vize za devojke i one su smeštene u jednom od Epštajnovih stanova. To je omogućilo Epštajnu da legalno dovodi devojke u SAD pod maskom manekenstva i trguje njima - objasnila je Končita Sarnof zagovornica borbe protiv trgovine ljudima.

#METOO ih raskrinkao

Internetom je 2016. počela da kruži priča o ženama koje su se osnažile da progovore o svojim seksualnim predatorima. Putem haštaga na društvenim mrežama #metoo došlo je do frapantnih saznanja o seksualnom uznemiravanje u industriji zabave. Modeli su počeli da se žale na direktora marketing Eda Razeka, koji je organizovao TV specijale za Victoria`s Secret. Istragom Njujork Tajmsa iz 2020. objavljena je dugogodišnja serija zlostavljanja i seksizma pod direktorskom palicom Razeka.

- Edov pomoćnik mi je rekao da bih bio bogat ako bih imao dolar za svaki put kada bi slučaj seksualnog uznemiravanja došao na moju e-poštu. To je postao interni vic kome su se svi smejali - rekao je bivši službenik za odnose sa javnošću Kejsi Krou Tejlort tokom snimanja dokumentarca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TANOLOGIST (@tanologisttan)

Brunel je uhapšen krajem 2020. godine zbog optužbi za silovanje i druge seksualne delikte nad decom, ali se kao i Epštajn, ubio dok je čekao suđenje.

Agenti su čuli za sve to, ali su nastavili da šalju svoje manekneke u Victoria`s Secret iako su znali da su tamo u opasnosti, ipak u pitanju je bio veliki novac.

Poslednja revija čuvenog brenda održana je 2018. godine.

Džefri Epštajn povukao se na svoje udaljeno privatno imanje za koje se smatara da je u Alabiji i retko je poslednjih godina davao intervjue.

Victoria`s Secret je prošle godine postala samostalna kompanija, koja je anđeoska krila nesumnjivo posekla za sva vremena. Kako bi sprali ljagu sa imena, oni su počeli da zapošljavaju i manekenke sa Daunovim sindromom poput Sofie Žirau.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)