Moda

OVAKO JE NASTAO BIKINI DAVNE 46-TE GODINE: Mnoge glumice odbile da ga ponesu, ali ne i slavna Ursula Andres! (FOTO)

Njena epska scena izlaska iz vode i dalje je najvrelija.

09.09.2024 09:40

OVAKO JE NASTAO BIKINI DAVNE 46-TE GODINE: Mnoge glumice odbile da ga ponesu, ali ne i slavna Ursula Andres! (FOTO)
Credit: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Ove godine, obeležavamo 78. godišnjicu od kada je bikini prvi put predstavljen javnosti, a njegova istorija i dalje izaziva pažnju širom sveta. Francuski inženjer i dizajner, Luj Rear, stvorio je ovaj revolucionarni komad odeće koji je 5. jula 1946. godine izazvao pravu senzaciju na pariskom bazenu Piscine Molitor. 

Plesačica Mišelin Bernardini nosila je do tada neviđeni dvodelni kupaći kostim, koji je Rear nazvao "bikini", inspirisan vestima o atomskom testiranju na otoku Bikini u Tihom okeanu.

 

 

Pre nego što je bikini postao globalni fenomen, Rear se suočio sa neočekivanim izazovima. Naime, nijedna profesionalna manekenka nije želela da nosi ovaj, za tadašnje pojmove, provokativni kupaći kostim. Da bi rešio problem, Rear se obratio egzotičnoj plesačici Mišelin Bernardini, koja je bila spremna da ponese ovaj dvodelni kostim u javnosti. 

Predstavljanje bikinija izazvalo je ogroman odjek. Bernardini je dobila čak 50.000 pisama obožavatelja, a bikini je brzo postao popularan širom Sredozemlja. Krajem Drugog svetskog rata, evropske plaže su ponovo bile dostupne, a moda je doživela pravu revoluciju. 

 

 

Dva francuska dizajnera, Žak Haim i Luj Rear, razvili su konkurentske verzije dvodelnih kostima. Haimov model, nazvan "Atom", reklamiran je kao najmanji kupaći kostim na svetu, ali Rear je nadmašio taj izazov. Njegov bikini, sastavljen od samo 76 centimetara tkanine, bio je znatno manji, a promovisao ga je kao "manji od najmanjeg".

Bikini je ubrzo postao kontroverzan, a mnoge zemlje poput Španije i Italije zabranile su njegovo nošenje na javnim plažama. Tako su osvanule fotografije koji se i dalje šire društvenim mrežama, na kojima se vidi policajac koji je kompletno u uniformi koji navodno sankcioniše mladu ženu, koja na samoj obali tik do mora nosi bikini.

 

 

Ipak, ovaj trend nije mogao biti zaustavljen. Mlade žene širom Evrope prigrlile su bikini, a 1950-ih godina on je postao nezaobilazni deo svakog letovanja.

Bikini je postao mnogo više od običnog kupaćeg kostima. Postao je simbol slobode, modnog izraza i oslobađanja od društvenih normi. Ikone poput Brižit Bardo, koja je prvi put nosila bikini na Kanskom festivalu 1957. godine i Ursula Andres, čija scena iz filma "Dr No" u belom bikiniju ostaje jedna od najpoznatijih u filmskoj istoriji, učvrstile su njegov status.

BONUS VIDEO:

Nedavno je pozirala u kratkoj haljinici, a bujne grudi je istakla u prvi plan. U cvetnoj haljini pozirala je u jednom beogradskom restoranu, a ako je suditi prema fotografijama uživala je u lepom vremenu. Napravila je galeriju fotografija i pokazala kako uživa u hrani i piću, ali i dobrom društvu. - Prelepa, sijaj u inat - samo su neki od komentara ispod njene objave koju je javno podelila. Takođe, mnogi su joj poručili da izgleda nikada lepše, te da jednom rečju sija. - Najlepša žena svih vremena. - Cvete najlepši - pisali su joj ispod fotografije koju je objavila.

Komentari (0)