Lice

BAKA IMA 80 GODINA I PORCELANSKI TEN: Ovo je njena svakodnevna rutina zahvaljujući kojoj izgleda mladoliko (VIDEO)

Gospođa iz Koreje postala je viralna kad su korisnici Interneta videli njenu sjajnu i svežu kožu, a njena unuka je u snimku podelila koje trikove baka koristi da bi ovako izgledala

24.03.2024 12:39

BAKA IMA 80 GODINA I PORCELANSKI TEN: Ovo je njena svakodnevna rutina zahvaljujući kojoj izgleda mladoliko (VIDEO)
Tiktok/Skinfluencer

Bore, staračke pege i gubitak kolagena su prirodni deo starenja kože, ali mnogi teško prihvataju taj proces, pokušavajući da pronađu načine da koža što duže očuva jedrinu. Tošiko Eto koja ima 80 godina postala je planetarno popularna nakon što je njena 36-godišnja unuka Juri Li iz Los Anđelesa objavila video u kojem se ona pojavljuje sa besprekornom i blistavom kožom.

Baka je, tvrdi njena unuka, sve to postigla bez botoksa i filera, a njeni pratioci su bili željni da čuju koje su to tajne ove vremešne bake zbog kojih izgleda tako mladoliko i sveže. 

Za tamošnje medije Li je otkrila kako njena baka o svojoj koži brine od svoje 20. godine, što je podsetnik svima da nam koža u zrelijim godinama uzvraća ako smo je negovale od rane mladosti, dok je još bila besprekorna.

Baka ima svoju svakodnevnu rutinu nege

Poslednjih 60 godina Eto prati dnevnu rutinu nege kože, koristeći neke proizvode kojima je ostala dosledna decenijama. Jedan od njenih uobičajenih proizvoda je emolijentni losion, koji se prska i utapka na lice, a za koji dermatolozi kažu da u sebi ima aktivan sastojak dikalijum glicirizinat koji ujednačava ton kože i pomaže u održavanju hijaluronske kiseline, prenosi Biznis insajder.

Drugi proizvod koji je neizostavan u bakinoj dnevnoj rutini nege kože  je specijalna esencija za izbeljivanje; jedan stisak ovog seruma vitamina C baka nanosi na lice svakog dana i tako zaglađuje svoju kožu. Dermatolozi ističu da oblik vitamina C koji se koristi u ovom proizvodu pomaže u popravljanju od oštećenja od ultraljubičastog zračenja, povećava kolagen i manje iritira kožu. Vitamin C pomaže i kod hiperpigmentacije i ujednačavanja tona kože. Osim togam, gospođa Eto nanosi još jedan serum nakon esencije. On u sebi sadrži traneksamsku kiselinu koja olakšava hiperpigmentaciju. 

shutterstock.com

Nega kože podrazumeva odgovarajuće proizvode koji će je učiniti blistavijom i svežom

Takođe, baka koristi hidratantnu kremu protiv bora, kao i podlogu koja u sebi sadrži ceramide koji pomažu u obnavljanju barijere kože. Nakon kupanja koristi noćnu kremu.

Ne izlaže se suncu

Li je otkrila kako njena baka ne izlazi često napolje i da čuva svoju kožu od sunca. Sa druge strane, za Biznis insajder dermatolog dr Tina Alster navela je kako su genetika i zaštita od sunca dva najvažnija faktora što koža gospođe Eto deluje mladoliko. 

Alsterova je navela da je bakina rutina nege kože verovatno minimalno doprinela njenoj koži bez bora. Dodala je da je, recimo, ako je vitamin C odgovarajuće jačine i formulacije to najbolji proizvod u njenom programu. 

Suplementi i proteini

Tokom 20 godina Eto je svakodnevno pila sojin proteinski prah i vitamin C u prahu pomešan sa ekstraktom suve šljive u šejku. Osim toga, dodala je da je i ulje avokada izuzetno zaslužno za njen besprekoran ten.

Istraživanja su pokazala da dovoljan unos proteina ima pozitivan uticaj na zdravlje kože. Vitamin C pomaže zaštiti kože od Sunca i povezan je sa smanjenim borama.

 

 

Moć fermentisane hrane

Baka je ljudima na TikToku otkrila da je za njenu kožu hrana koju jede možda zaslužnija nego gel protiv bora. Otkrila je da jede obilan doručak i da većinu obroka kuva kod kuće. Na bakinoj trpezi preovlađuje povrće i mnogo fermentisane hrane, uključujući i japansku tradicionalnu hranu koja je napravljena od fermentisanog zrna soje.

Fermenstisana hrana je, prema rečima stručnjaka, povezana sa zdravljem creva koja su opet povezana sa zdravljem kože. Iako su svi ovi faktori važni za lepu kožu, najveću ulogu u svemu, kako kažu stručnjaci, igraju genetika i zaštita od sunca.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)