Lice

VADE KOMAD LICA ZBOG LEPOTE: Novi holivudski trend sve više uzima maha, tri svetske zvezde već su se podvrgle rizičnoj intervenciji!

Estetski hirurzi ističu da se opasna operacija najčešće sprovodi u totalnoj anesteziji, dok oporavak traje i do šest nedelja.

17.02.2023 12:35

VADE KOMAD LICA ZBOG LEPOTE: Novi holivudski trend sve više uzima maha, tri svetske zvezde već su se podvrgle rizičnoj intervenciji!
shutterstock.com

Brojne holivudske lepotice i top-manekenke svoju lepotu duguju plastičnim hirurzima. Iako nerado govore o intervencijama koje su radile na licu i telu, čak i laici primnećuju kako se njihov izgled naglo menja.

Najnoviji trend za kojim su poludele glumice i lepotice sa modnih pista jeste vađenje bukalne masti iz obraza, čime se dobijaju naglašene jagodice i mršaviji izgled. Prema procenama estetskih hirurga, ta bjuti intervencija će biti najpopularnija u 2023. godini, piše britanski Dejli mejl

Šta je bukalna mast?

Bukalna mast je jastučić koji se nalazi između jagodica i vilice, a daje definiciju našem licu. Bukalna mast nalazi se duboko u obrazu, pa se intervencija njenog uklanjanja radi u lokalnoj ili totalnoj anesteziji. Estetski hirurg napravi male rezove sa obe strane unutrašnosti obraza kako bi došao do bukalnog jastučića, a potom ga otklanja celog. Već posle tri dana možete da se vratite svakodnevnim obavezama, s tim što je potrebno šest nedelja oporavka i da lice konačno poprimi izgled koji želite.

Tokom oporavaka zabranjena je bilo kakva teža fizička aktivnost, ishrana mora da bude lagana i zdrava, a na obrazima se drži led kako bi spao otok.

Naglašavanje jagodica ranije se radilo pomoću filera, ali to je efekat koji traje svega šest do osam meseci, dok je vađenje bukalne masti trajno. Bivša manekenka Krisi Tajgen podvrgla se vađenju bukalne masti u septembru 2021. i otad na sva usta hvali tu proceduru. Istu bjuti intervenciju imale su i top-modeli Bela Hadid, Emili Ratajkovski i Lea Mišel. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Upozorenje estetskih hirurga

Međutim, kako upozoravaju estetetski hirurzi, nije svako lice pogodno za tu vrstu intervencije. Postoje negativni efekti koji mogu trajno da unakaze izgled lica. Prema njihovim rečima, pre zakazivanja operacije treba uzeti u obzir i činjenicu kako će vam lice izgledati za deset, dvadeset godina, kad efekti starenja kože budu uočljiviji.

Dr Erez Dajan slikovito je objasnio kako izgleda sama procedura i naglasio da je ta promena trajna, pa treba voditi računa i o drugim propratnim efektima.

- Rez se pravi sa unutrašnje strane obraza u ustima tako da na licu ne postoje vidljivi rezovi, niti ožiljci. Vađenjem tih jastučića iz obraza radi se trajna rekonstrukcija kompletnog lica, pri čemu koža gubi potporu koju je ranije imala. Zbog toga može da dođe do toga da vam se oklembesi koža oko vilice i donjeg dela lica - rekao je on.

Ta vrsta estetske intervencije ne preporučuje se ženama starijim od kasnih tridesetih godina.

- U dvadesetim i tridesetim koža je još dovoljno čvrsta sama po sebi da može da drži ostatak lica na mestu. Već posle 40. godine koža počinje da se opušta i tada ne preporučujem tu vrstu intervencije jer će imati više negativnih nego pozitivnih efekata - naglasio je dr Dajan. 

Dr Gabrijela Dejvis smatra da devojke i žene koje žele da izvade bukalnu mast iz obraza treba dobro da se raspitaju o samoj proceduri.

- Svedoci smo ogromnog uticaja društvenih mreža na život običnih devojaka. To što je Bela Hadid uradila tu intervenciju ne znači da i druge devojke to treba da rade, niti da će imati isti efekat koji je dobijen na njenom licu. Zato budite oprezne, posebno što su efekti operacije trajni - upozorila je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

Rizici

Sama procedura vađenja bukalne masti traje oko sat vremena i može da se radi u totalnoj ili lokalnoj da anesteziji. Operacija košta oko 10.000 dolara. Kada su u pitanju moguće komplikacije dr Gabrijela je istakla postoje određeni rizici kao i kod svake operacije.

- Moguće je da se procedura ne uradi dobro pa da dobijete asimetrično lice. Postoji opasnost od infekcije, krvarenja u ustima ili da se povredi neki od veoma važnih nerava koji su smešteni u toj regiji, a koji utiču na pokretljivost lica - upozorila je ona. 

Većina lekara se slažu da nije svako lice dobar kandidat za tu vrstu intervencije.

- Važna je simetrija samog lica i koliko će se ona narušiti nakon vađenja jastučića. Treba voditi računa i o tome da se volumen lica menja s godinama. Kako starimo sve više gubimo upravo masnoću iz naših obraza. Zato treba pažljivo razmotriti sve razloge i razgovarati sa hirurogom pre nego što legnete na sto. Nakon što jastučiće izvadite iz obraza više nema nazad i to je trajno - poručila je dr Gabrijela Dejvis.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)