Lice

OVU NAMIRNICU JEDEMO SVAKOG DANA, A NE ZNAMO DA PODSTIČE BORE! Usporite starenje kože već danas, promenite način ishrane!

Noćna mora svake žene javlja se sa pojavom prvih bora. Kako biste odložili njihovo pojavljivanje, jednu namirnicu morate izbaciti iz ishrane.

14.11.2022 17:01

OVU NAMIRNICU JEDEMO SVAKOG DANA, A NE ZNAMO DA PODSTIČE BORE! Usporite starenje kože već danas, promenite način ishrane!
shutterstock.com

Pojavu bora na licu često povezujemo sa starenjem. Međutim, šta kada nepravilnosti na licu primetimo još u ranijim godinama? Bitno je znati da mnogo faktora utiče na starenje kože. Bore se mogu pojaviti i u dvadesetim godinama ukoliko vodimo nezdravi način života. Pre svega, to se odnosi na ishranu. 

Pojedine namirnice koje unosimo, gotovo svakodnevno, mogu pospešiti javljanje bora i generalno uticati na kvalitet naše kože. Već vam je poznato kako je šećer jedan od glavnih neprijatelja vitke linije, ali možda će vas iznenaditi kada saznate da može imati prilično štetan uticaj i na izgled i kvalitet kože. Ona je najveći organ na telu, a šećer nije dobar za bilo koji organ.

shutterstock.com

Stil života i ishrana imaju veliku uticaj na našu kožu

 

Šećer, zajedno sa drugim namirnicama koje su bogate ugljenim hidratima, utiče na stvaranje zapaljenja kože kao i na proces koji se naziva glikacija. On stvara molekule koje se vezuju za kolagen i elastin, a koji ih slabe. Neka ovo bude još jedan razlog zbog kojeg ćete beli heb i belu testeninu zameniti integralnim varijantama.

Pixabay.com

Šećer je glavni neprijatelj lepoti kože

 

Ukoliko želite da usporite proces starenja, iz ishrane biste trebali da isključite šećer u svakom smislu reči, navodi se u izveštaju Frederika Branta, jednog od najpoznatijih lekara dermatologa u SAD.

-Za vraćanje sata unazad deset godina, dovoljno je jesti samo manje šećera - ističe doktor Brant, objašnjavajući da već posle deset dana od prestanka konzumiranja šećera, lice se prirodno „zateže", a posle godinu dana menja se u potpunosti i izgled celog tela.

Kada birate namirnice, pogledajte koliko u sebi sadrže šećera i ugljenih hidrata. Gotovo svakodnevno gledamo etikete na proizvodima i čitamo nutritivne vrednosti proizvoda, ali često nastane zabuna šta se podrazumeva pod ugljenim hidratima, a šta pod šećerima.

shutterstock.com

Šećere i ugljene hidrate zamenite voćem

 

Termin ugljeni hidrati se često koristi kao sinonim za saharide, grupu koja obuhvata šećere, skrob, i celulozu. Saharidi se dele u četiri hemijske grupe: monosaharide, disaharide, oligosaharide, i polisaharide. Generalno se, monosaharidi i disaharidi, koji su manji ugljeni hidrati (imaju nižu molekulsku masu), nazivaju šećerima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)