Lice

KAD ŠMINKA ZAKAŽE: Ovo su žene koje su želele da zablistaju na svom posebnom danu, a ovo su im uradili "profesionalci" (FOTO)

Ma koliko delovalo primamljivo, ukoliko prethodno ne isprobate šminku, izbegavajte eksperimentisanja kod šminkera kada su u pitanju vama važne prilike.

26.10.2022 19:01

KAD ŠMINKA ZAKAŽE: Ovo su žene koje su želele da zablistaju na svom posebnom danu, a ovo su im uradili "profesionalci" (FOTO)
Foto: Instagram

Pojedine devojke nisu imale sreće sa odabirom šminkera kada su želele da zablistaju povodom neke posebne prilike, bilo da nisu imale vremena da odu na probu, bilo da nisu imale novca da svoje lice prepuste umeću pravih profesionalaca. Proba šminke košta isto kao i mejkap za bilo koju drugu svečanost, budući da šminker tom prilikom koristi identičnu količinu senki, pudera i svega ostalog. Takođe, utroši se i podjednako vremena.

Najčešće greške koje mogu da se potkradu kada je u pitanju šminkanje jeste neprilagođena boja pudera. Zato je i najbitnije pravilo da se odrede boja i ton lica. Postoji mnogo trikova kojima šminkeri to čine, a neki od glavnih su da se vidi da li dami bolje pristaje srebro ili zlato kako bi se ustanovilo da li ima topli, to jest žućkasti, ili hladni, to jest rozikasti tip kože.

Ukoliko ste kao šminker u nedoumici koji je podton kože klijenta, uvek možete da pogledate vene na zglobu. Ukolo su one zelene, žena ima žuti, topli podton, dok u slučaju da su one plave podton je roze i hladan je. Takođe, ukoliko ne možete sa sigurnošću da kažete da li su klijentkinji vene u žutoj ili zelenoj boji, u tom slučaju je podton kože neutralan.

Topli ton se, inače, obeležava oznakom W (warm), dok je oznaka za hladan ton C (cold), a neutralan N (neutral). Obavezno je da se glavni ton odmah ustanovi, na primer, koliko je osoba svetla. Tih pravila se pridržavajte i kod odabira nijanse svakog pudera.

Savet je da kada isprobavate puder obavezno to činite u predelu vilice i to na delu od vilice ka obrazima. Pogrešno je isprobavati boju pudera na nadlaktici, budući da je ona uvek previše svetla. Takođe, ženama se boja lica mora stopiti uz boju dekoltea i vrata, pa ukoliko vam je lice svetlije od dekoltea, uvek je savet da i puder uzmete u tamnijoj boji. Svakako ukoliko puderom našminkate i vrat i dekolte, nećete pogrešiti. 

Srećna Republika okriva vam najveće greške šminekra koji su zadesile mnoge dame.

1. Previše tamno lice

Ovde ne samo što je lice previše tamno i devojka deluje kao da je izgorela na suncu, već je sve problematično. Pored boje tena, koja uglavnom može da omane, ovde su i obrve problematične. One su iz nepoznatog razloga u sivoj boji, koja se izbegava budući da je to boja nekadašnjeg tetoviranja obrva koja kako se tetovaža ispira, prelazi u sivu. Prava boja obrva je uvek u zemljanim bojama, dakle različitim čokoladnim i braon nijansama. Pritom su obrve i nepravilnog oblika i prenaglašene. Tačno je da je taj ukras na licu dočekao svojih 5 minuta, ali nikako ne bi trebalo da zazuzimaju trećinu lica.

Linija ajlajnera nikada ne sme ići niže od linije trepavica, a korektor na usnama je odavno prevaziđen. Tako da je ovo po mišljenju mnogih najgori primer šminke, gde apsolutno ništa od šminkerskih pravila nije ispoštovano.

2. Trans šminka

Transeksualci imaju običaj da se preterano šminkaju. Ovde imamo taj primer, koji je pritom loše odrađen. Obrve su i ovde preterano iscrtane i to pogrešno, kao i usne. Povećanje obrva i usana je moguće ukoliko idete minijaturno više u odnosu na prirodna usta, dok će svako dalje preterivanje biti očigledno. Na tom primeru se ne zna šta je nakaradnije odrađeno, da li su to nedovršene i takozvane "veštičje" obrve, spuštene trepavice, preterano konturisan nos ili karmin koji izgleda kao da se dama šminkla u snu i to bez ogledala.

3. Odsustvo obrva

Preterane obrve, kao i njihovo odsustvo jeste podjednako loše, a ovo je čist primer toga. Ovde ne samo što su obrve prikazane u vidu dve linijce koje su bile možda popularne jedino devedesitih, već je i njihov luk nepravilan, sem ukoliko vam nije cilj da izgledate kao Grdana iz Uspavane lepotice. Drugačije obrve kompletno bi promenile ovaj mejkap, koji nije toliko loš osim izuzetno spornih obrva.

4. Neonske senke

Tačno je da pevačice poput Kejti Peri ili Gven Stefani umeju da iznesu mnoge drečave senke i karmine, ali ukoliko vaši šminkeri nisu dovoljno vešti ili ukoliko ne snimate spot i nije vam neophodna scenska šminka, savet je da izbegavate neonske i drečave boje u širokom luku. Ne samo što će vam oči izgledati kao semafor, već možete izgledati kao novogodišnja jelka, što nije nimalo laskavo poređenje, sem ako vam to nije zaista bio cilj. Baš kao karmini drečavih boja, i neutralni su podjednako loš izbor. Trenutno je jedino u trendu izraženije rumenilo.

5. Bez trepavica po donjem kapku

Ma koliko vam delovalo interesantno kada ste videli trepavice i po donjem kapku, to je nešto što oduzima previše vremena i što mogu izvesti jedino najveštiji šminkeri. Nikako nije rešenje zalepiti klasične trepavice na donji kapak, kao što je ovde slučaj. Inače, ukoliko imate krupne oči, ne treba da stavljate unutar oka belu olovku i da nanosite bilo koju senku ispod oka. Kod sitinih očiju je pak pravilo obrnuto.

6. Oprezno po pitanju "smouki" tehnike

Ni poznate ličnosti nisu izuzetak kada upadnu u nevešte šminkerske ruke. Pamela Anderson je recimo ovde želela da istakine oči tamnim nijansama senke, ali one nisu uravnotežene kako treba. Oštri prelazi koji su vidni na njenim očima, pogotovo u vidu crne senke, ne bi trebalo da se vide uopšte. 

Pogledajte još neke primere šminkanja koje je definitivno pošlo po zlu. 





BONUS VIDEO:

Komentari (0)