Zdrava kosa

KAKO INDIJKE NEGUJU KOSU: Veliku ulogu igraju ishrana I ulja

Žene u Indiji su poznate po tome što se trude da koriste prirodna sredstva

03.01.2022 18:00

KAKO INDIJKE NEGUJU KOSU: Veliku ulogu igraju ishrana I ulja
Pixabay

Indijke važe za lepe žene poznate po dugoj, gustoj, tamnoj i sjajnoj kosi i mnogi se pitaju u čemu je tajna. Postoji niz faktora koji utiču na kvalitet njihove kose a jedna od najbitnijih je ishrana.

U Indiji je ishrana uglavnom vegetarijanska i sastoji se od voća, povrća i integralnih žitarica. Na taj način u organizam se unosi velika količina vitamina i minerala, koji pored toga što utiču na zdravlje, doprinose i lepoti kože i kose.

I sve ostalo što Indijke koriste je uglavnom prirodno. Kosa se ne suši fenom, nego na suncu čime se vlasi ne isušuju. Naravno, one to mogu jer je u Indiji veoma toplo a temperatura retko pada ispod nule.

Pixabay

Indijke kosu suše na suncu, bez upotrebe fena

 

Za bojenje kose se uglavnom koristi kana koja jača koren kose, za razliku od hemijskih boja koje joj štete. Umesto regeneratora i šampona, one kosu neguju uljima, maslinovim, bademovim, kokosovim ili tamnim uljem od susama.

Često koriste i ulje od amle, zelenog voća sličnog dženerikama koje je bogato vitaminom C i antioksidansima. Sva ova ulja se obično nanose uveče i ostavljaju da odstoje preko cele noći. U njih se može dodati i par kapi eteričnog ulja pa će kosa dobiti i lep miris.

Još saveta o negovanju kose možete pronaći na Instagram nalogu indijske blogerke Šušumitu koja sa svojim pratiocima deli savete o održavanju lepe i zdrave kose.

 

 

Komentari (0)