SPAS ZA KOSU

ZA JAKE DLAKE: Ako imate tanku i retku kosu jedite OVE namirnice!

Žene ponekada mogu imati problema sa preteranim opadanjem kose, a mi vam donosimo rešenje kako da umanjite neželjene posledice.

01.12.2021 16:52

ZA JAKE DLAKE: Ako imate tanku i retku kosu jedite OVE namirnice!
pexels.com

Razlozi za opadanje kose mogu biti različiti, od problema sa hormonima, genetike, pada imuniteta, loše ishrane, nedostatka vitamina. Sve ovo može dovesti do stanjivanja vlasi ili još gore, preteranog opadanja kose.

Kako bi sprečili ovako nešto, vašoj kosi su potrebni proteini, vitamini A, C i E, gvožđe i omega 3 masne kiseline, pa se preporučuje da jedete jaja, zeleno lisnato povrće, kao što je kupus, zelena salata, spanać, orasi, sveže voće.

pexels.com

Devojke sa cvećem

Nutricionistkinja iz Indije Pudža Makija, otkriva tajnu za rast, volumen i oporavak kose. Potrebno je da konzumirate tri čarobna sastojka kako bi vaša kosa bila sjajna, prenosi sensa.story.hr.

- Ne možemo uticati na godine koje prolaze i genetiku, ali definitivno možemo kontrolisati ono što konzumiramo - istakla je Makija. Ova nutricionistkinja je otkrila koje tri namirnice imaju čudesno dejstvo na vašu kosu.

1. Amla

Jedna od najpoznatijih biljaka koju tradicionalno koristi ajurveda, oblik tradicionalne medicine poreklom iz Indije, naziva se i indijski ogrozd. Prirodno bogata vitaminom C, amla može učiniti čuda za vašu kosu. Podstiče stvaranje kolagena, proteina, koji pomaže u zameni mrtvog korena i čini kosu gušćom i dužom dodajući joj volumen. U prodavnicama zdrave hrane možete nabaviti prah amla bobica.

2. Semenke lana

Ako uključite ove neverovatne semenke u svoju ishranu, vaša kosa će definitivno ojačati. Samo dve kašike lanenih semenki daće vam sjajnu dozu omega 3 masnih kiselina. Laneno seme takođe pomaže u jačanju folikula dlake i pospešuje brži rast kose. Postoji nekoliko studija koje dokazuju da lan pomaže kod tanke i retke kose, kao i da vaša kosa raste brže. Možete konzumirati lanene semenke i u smutijima, uz jogurt kao i u salati.

3. Kari lišće

Možete ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane, a svakog dana ih možete koristiti u jelima umesto lovorovog lista. Sadrži beta karoten kao i vitamin E koji mogu učiniti vašu kosu jačom i sjajnijom. Makija otkriva da listovi karija mogu čak odložiti ili smanjiti pojavu sedih vlasi.

pexels.com

Devojka sa naočarima

Da li i vi znate neke druge sastojke koji pospešuju rast kose? Podelite ih sa nama u komentarima!

 

Komentari (0)