Kosa

SEDA KOSA - LENJOST ILI TREND? Sve više žena ponosno nosi sede vlasi, a evo šta frizeri kažu na to (FOTO+VIDEO)

Neke žene prihvataju sebe u najprirodnijem izdanju.

24.03.2024 16:50

SEDA KOSA - LENJOST ILI TREND? Sve više žena ponosno nosi sede vlasi, a evo šta frizeri kažu na to (FOTO+VIDEO)
Shutterstock

Sigurno vam se desila situacija da vas neko tokom priče zagleda u izrastak kose, posebno ukoliko ste sedi, pa prokomentariše: "Baš ti je kosa izrasla, kad ćeš na farbanje?" Iako ovakve opaske uglavnom shvatamo kao dobronameran savet nama bliskih ljudi, ima i onih koji smatraju da su takvi komentari neprimereni, jer je boja kose stvar lične prirode.

Činjenica je da živimo u društvu koje ne prašta da budete "zapušteni", prirodni ili jednostavno drugačiji. U  više navrata bili smo svedoci kako su mnoge mlade ali i starije dame bile na meti kritika zbog puštanja sede kose poput Sare Džesike Parker, devojke glumca Kijanu Rivsa Aleksandre Grant i mnogih drugih.

Shutterstock

Mnoge dame se već u ranoj mladosti suočavaju sa sedom kosom

Ipak, kako se po društvenim mrežama može videti, sve više mladih dama koje su rano osedele odlučuju da se ne farbaju i da puštaju potpuno prirodnu kosu. Iako to često nailazi na kritike i osude, većina će potvrditi kako jednostavno žele da budu prirodne. Jedna od njih je i Aleksandra (53) koja ponosno nosi dugu sedu kosu.

- Već u 25. godini sam počela da dobijam sede vlasi, ali sam se kao prirodna crnka farbala. U to vreme nije bilo prihvatljivo da idete na posao sa sedim pramenovima. Kad sam ostala bez oca, u 37. godini, sve više sam počela da sedim. Bio je to za mene veliki šok, tim pre što sam odrasla samo uz oca. Dve godine kasnije odlučila sam da rodim dete i dok je sin bio mali, bilo mi je neprijatno da odlazim u vrtić neofarbana. Jer, sve druge mame su bile mnogo mlađe od mene i tip-top skockane. Kad je moje dete napunilo 10 godina, pitalo me je zašto se farbam. Dopala mu se moja bela kosa kakvu mame njegovih drugova i drugarica još nemaju. Predložio mi je da se ne farbam i poslušala sam ga - otkriva nam Aleksandra Anđelković iz Beograda.

 

Ona objašnjava kako je već četiri godine potpuno seda i da je to malo u početku za okolinu bio šok. Kolege su je, kako kaže, najpre čudno gledale, posebno koleginice. Ipak, Aleksandra je odlučna da se ne farba, jer voli svoju sedu kosu. 

- Prihvatila sam sebe sa sedim vlasima i mislim da nas boja kose ne određuje, baš kao što nas ne određuju ni visina, ni kilogrami, ni garderoba koju nosimo - dodaje ova Beograđanka.

Iako frizeri "trljaju ruke" kada im mušterije dođu na farbanje, pramenove i slično, jer tad najviše zarađuju, ima i onih koji podržavaju odluku svojih mušterija da ne prekrivaju sede vlasi. Frizerka Slavica Đokić iz Beograda otkriva za Srećnu republiku da je mnogo njenih mušterija između 40 i 60 godina nakon prvog talasa korona virusa odlučilo da se više ne farba. 

 

 

- U početku mi je to bilo čudno, a onda sam prihvatila. Govorile su mi da su se u proleće 2020. godine, kad smo bili u lokdaunu, strašno nervirale kad vide sedi izrastak, a nisu mogle da dođu u salon, jer nismo radili. Vremenom su prihvatile svoju prirodnu boju kose i odlučile da je više ne tretiraju farbom. Kažu mi da je to za njih neka vrsta oslobođenja od nametnutih društvenih pravila i standarda lepote. I dalje svakog meseca dolaze na šišanje, mnoge od njih i jednom do dva puta nedeljno na feniranje, ali ne žele ni da se farbaju, niti da izvlače pramenove. Podržavam ih u tome, jer mi je najbitnije da se one dobro osećaju u svom novom, sedom izdanju - otkriva ona.

Iako će uvek biti onih koji će ovakvim damama nalepiti etiketu "lenjih žena" koje "ne drži do sebe", mnogo je više onih drugih koji ih podržavaju. Na društvenim mrežama mnogi frizeri prihvataju ovaj trend, pokazujući na primerima svojih mušterija kako na lep način stilizuju ovakvu kosu kroz šišanje i feniranje, zbog čega dame ne gube na svojoj mladolikosti, niti im frizura dodaje godine. Naprotiv - ističe njihovu smelost, pozitivan stav i slobodu u odlučivanju.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Lana USA

24.03.2024 23:21

Ok može sijeda kosaa