Kosa

DA LI VAM KOSA NEPRIJATNO MIRIŠE ČAK I POSLE PRANJA? Mnogi koji pate od ovog problema ne znaju šta je uzrok, ni kako da se leče! (FOTO)

Razlozi za ovo stanje mogu biti različiti, pa je najbolje obratiti se lekaru.

19.02.2024 17:30

DA LI VAM KOSA NEPRIJATNO MIRIŠE ČAK I POSLE PRANJA? Mnogi koji pate od ovog problema ne znaju šta je uzrok, ni kako da se leče! (FOTO)
unsplash.com

Mnogi muškarci i žene imaju problem sa smradom kose čak i kad je operu. I koliko god se trude da često peru kosu problem ne nestaje. Međutim, većina ne zna šta je uzrok ovog problema i kako da ga reše.

Kako ističu stručnjaci, koža glave je vrlo osetljiva i u kombinaciji bakterija sa vlagom ili prekomerno znojenje dovode zadebljanje kože skalpa i drugih problema koji dovode do neprijatnog mirisa kose,  prenosi womansworld.com. 

Kako je objasnio medicinski direktor Alan Bauman za ovaj portal na miris skalpa utiču razni faktori poput genetike, ishrane, lekova, higijene i aktivnosti mikroorganizama u vašoj koži. Ukoliko i nakon pranja kose ili kupanja vaše vlasište i dalje smrdi onda imate ozbiljniji problem a uzroci mogu biti različiti. Ovaj stručnjak izdvaja nekoliko najčešćih:

Višak znoja i sebuma

Vlasište ima znojne i lojne žlezde  koje poizvode znoj i ulje a kada oni dođu u dodir sa bakterijama to izaziva neprijatan miris. Ljudi često pogrešno shvataju perutanje vlasišta, ali Bauman pojašnjava da je perut zapravo posledica zapaljenja kože koje obično izaziva gljivica kao seboreični dermatitis.

shutterstock.com

Višak znoja na glavi često dovodi do neprijatnog mirisa

 

On uključuje prekomerni rast gljivica što dovodi do simptoma crvenila, svraba i perutanja i često neprijatnog mirisa. Ovo stanje posebno se pogoršava kod žena nakon 50 godina zbog nedostatka estrogena koji se javlja tokom menopauze. Ovaj hormon je odgovran za proizvodnju sebuma u koži glave.

Gljivice

Bakterije i gljivice su mikroorganizmi koji naseljavaju kožu glave i zovu se mikrobiom kože, navodi ovaj portal. Kada je mikrobiom skalpa poremeti to dovodi do infekcije i prekomernog rasta bakterija i gljivica što dovodi do neprijatnog mirisa vlasišta.

Pored ove kožne bolesti  i stvaranja peruti, gljivice mogu izazvati i ekcem i psoorijazu.

Mrtva koža

Koža glave najbrže stari na našem telu čak 12 puta brže od ostatka kože na telu i šest puta brže od kože lica što utiče na opšte stanje vlasišta. Kako starimo tako i koža glave gubi na elastičnosti. Kao što se oslobađamo mrtvih ćelija na drugim delovima tela tako je i sa kožom glave. Ako se ćelije akumuliraju na površini vlasišta i mešaju sa znojem i uljem formiraju okruženje pogodno za rast gljivica a samim tim i neprijatnog mirisa.

Shutterstock

Sa ostalim pokazateljima i koža glave isto stari čak i mnogo brže od kože na telu i licu

 

Zdravstvena stanja

Promene u skalpu mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme poput dijabetesa, bolesti jetre ili bubrega kao i poremećaj rada štitne žlezde, neravnoteže hormona i drugih infekcija. Ukoliko sumnjate na nešto od ovoga najbolje je da se konsultujete sa doktorom.

Proizvodi za kosu

Upotreba određenih proizvoda poput gelova i lakova za kosu ponekad mogu dodatno da pogoršaju stvari jer ostaci ovih proizvoda ostaju na koži glave i kad se pomešaju sa uljem i znojem stvaraju neprijatne mirise na skalpu.

Na stanje kožeglave utice i životna sredina, zagađenje vazduha i prašina koji takođe mogu biti uzrok smrada.

Kako da se izborite sa tim

  • perite kosu redovno, ali ne previše često
  • koristite šampon sa jabukovim sirćetom ili uljem čajevca može pomoći
  • uradite piling glave mekom četkom
  • ubacite u upotrebu proizvode koji sadrže ugalj ili katran jer isporučuju kiseonik i pomažu kod dublje hidratacije kože glave
  • regulišite ishranu, jedite više svežđeg voća i povrća

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)