Kosa

PRIRODNO ČIŠĆENJE GLAVE: Evo kako da operete kosu bez šampona, nema ništa zdravije!

Za pranje kose ponekad dobro dođu i prirodna sredstva koja će je temeljno oprati.

20.01.2023 19:01

PRIRODNO ČIŠĆENJE GLAVE: Evo kako da operete kosu bez šampona, nema ništa zdravije!
shutterstock.com

Nevezano za to da li imate suvu ili masnu kosu, ona zahteva redovno pranje koje se ponekad zbog sastava šampona isušuje. Iako mnogi brendovi obećavaju nežne i svilenkaste vlasi, istina je da im hemikalije iz sredstava za pranje kose često oduzimaju vlagu i "život". O mnogim štetnim hemikalijama koje sadrže neki šamponi veoma se retko govori, a u stvari postoje i sastojci u proizvodima za negu koji mogu izazvati i ozbiljnija oboljenja. 

Kosa je, tvrde eksperti, dovoljno prljava za pranje ako se oseća na masno ili loše miriše, te ima jednu odovih stvari: mrtve ćelije, sekrete iz kožnih žlezda, gljivice koje podsećaju na kvasac i čestice i prljvštinu iz okoline. Međutim, ne morate u svim tim slučajevima da posežete za šamponom, naročito ukoliko želite da smanjite tretiranje kose hemikalijama jer su uvek tu prirodna sredstva kojima možete oprati kosu. 

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće dobijeno od fermentisanih jabuka, kvasca i šećera može imati zdravstvene prednosti. Ono sadrži klice koje su dobre za naše telo. Vinaj Kumar, dermatolog, napominje da sirće ima antioksidativna svojstva, a takvi preparati su nesumnjivo za svaku preporuku. Jabukovo sirće se posebno pokazalo efikasnim ukoliko imate problem s peruti. Najbolja razmera za korišćenje sirćeta je da se rastvori određena količina s duplom dozom vode, nanese na kožu glave i ostavi pet minuta, a zatim se ispere.

Pixabay.com

Jabukovo sirće zbog svojih antioksidativnih svojstava je pogodno sredstvo za uklanjanje peruti

Sok od limete

Limetu koristimo u kuhinji, a svakako je dobra i kada su nega i lepota u pitanju, u ovom slučaju kosa. Sok tog voća je kiselkast i odličan u uklanjanju peruti, a pritom kosu čini sjajnom. Njime se sa nje može ukloniti višak masti. Kada se sok limete razblaži u toploj vodi treba ga naneti na kosu da odstoji pet do deset minuta i onda isprati.

Aloe vera

Aloe vera je bogata vitaminima i mineralima i ona deluje umirujuće na našu kožu. S obzirom na to da ima antibakterijska i antigljivična svojstva savršeno je sredstvo za čišćenje kose, a poznato je i da poboljšava volumen kose, zato je ima u mnogim šamponima. Treba je nežno utrljati u kosu i ostaviti oko pet minuta da deluje.

Pixabay.com

Ne samo što će korišćenje aloe vere temeljno očistiti vašu kosu, već će joj dati i volumen

Hibiskus

Čaj od ove biljke je veoma popularan i blagotovoran kada su prehlade u pitanju, a biljka hibiskusa je poznata po sluzi kojom je bogata. Zbog te lepljive supstance odlično je sredstvo za pranje, odnosno čišćenje kose. Ukoliko tretirate kosu tom biljkom ona će biti zdrava i sjajna. Listove i cvetove biljke treba pretvoriti u prah koji će se pomešati s vodom dok se ne dobije gušća smesa. Ona se utrljava u kosu i ostavlja oko desetak minuta da deluje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)