Kosa

MIS FRANCUSKE IZAZVALA ŽESTOKU RASPRAVU NA MREŽAMA: Kritike samo pljušte iako je prava lepotica a već je ušla i u istoriju! (VIDEO)

Proces izbora i javna reakcija su u prvi plan izbacili brojne predrasude kako treba da izgleda misica.

19.12.2023 15:00

MIS FRANCUSKE IZAZVALA ŽESTOKU RASPRAVU NA MREŽAMA: Kritike samo pljušte iako je prava lepotica a već je ušla i u istoriju! (VIDEO)
PIERRE VILLARD / Sipa Press / Profimedia

Nedavni izbor za Mis Francuske 2024. godine izazvao je brojne debate i žestoke rasprave na društvenim mrežama. Za najlepšu Francuskinju izabrana je Iv Žil (20) koja prava lepotica. Problem je zapravo njena frizura jer se ona umesto duge i bujne kose, koja najčešće krasi misice, ima kratku piski frizuru koja joj savršeno stoji. Proces izbora i javna reakcija su u prvi plan izbacili brojne predrasude kako treba da izgleda misica, pa se mnogi pitaju da li je došlo vreme za promenu definicije lepote.

 

 

Drugačija pobednica

Iv Žil iz Nord-Pa-de-Kalaija na severu Francuske postala je prva Mis Francuske sa kratkom kosom i time ušla u istoriju. Odmah nakon izbora započeta je rasprava na društvenim mrežama na temu njenog izgleda a dobila je kritike jer nosi kratku kosu.

Ona je hrabro podnela sve prozivke i istakla je da je vrlo ponosna na svoj jedinstveni stil.
- Navikli smo da viđamo misice sa dugom kosom, ali ja sam namerno odabrala androgeni pristup s kratkom frizurom. Niko ne bi smeo da diktira ko smo a svaka žena je različita i jedinstvena - izjavila je Iv nakon izbora odgovarajući na kritike zbog njene frizure. 

Iv je naglasila da je važna individualnosti i raznolikosti u definisanju ženstvenosti. Njena odluka da odstupi od tradicionalne duge kose izazvala je debatu o evoluciji percepcije lepote i predstavljanju žena u društvu.

Njen izbor koji je izazvao nezapamćenu buru u fransuskoj javnosti dodatno je začinio žiri a članovi su "optuženi" da su je progurali do pobede.

 

 

Naime, prema propozicijama takmičenja Mis Francuske se bira na osnovu glasova žirija i publike koji odlučuju pola-pola. Prema javnom glasanju publike ona je zauzela treće mesto, ali su je navodno sudije "pogurale" ka pobedi zbog čega su se članovi žirija suočili sa za sada nezvaničnim optužbama za pristrasno glasanje.

Kontroverza oko odluke sudija i reakcija javnosti skrenula je pažnju na uticaj društvenih medija na izborima za lepotu. Mnogi na mrežama smatraju da je njena piksi frizura povezana i sa francuskim pokretom žena ističući simboličan značaj njenog nekonvencionalnog izgleda.

Rasprave su se proširile i na njenu vitku figuru i androgine karakteristike. Međutim, Žil je iskoristila svoju platformu da istakne potrebu za raznovrsnim prikazima ženstvenosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)