Kosa

SVET JE ZGROŽEN ONIM ŠTO OVE ŽENE STAVLJAJU NA GLAVU KAO DOKAZ LEPOTE: Pripadnice afričkog plemena imaju poseban način održavanja frizure (VIDEO)

Bizaran običaj je sve na društvenim mrežama.

31.10.2023 16:01

SVET JE ZGROŽEN ONIM ŠTO OVE ŽENE STAVLJAJU NA GLAVU KAO DOKAZ LEPOTE: Pripadnice afričkog plemena imaju poseban način održavanja frizure (VIDEO)
Printscreen/TikTok/wavewhisperertales

Lepota je u oku posmatrača, ali ako je suditi po običajima i standardima određene zajednice koja je vrednuje svako može biti lep. Manje ili više. Dok se u civilizovanom svetu devojke "utrkuju" koja će imati lepšu kosu, oa stavljaju keratin ili eventualno nadogradu kako bi time pokazala svu njenu lepotu i raskoš, u primitivnim zajednicama to funkcioniše drugačije. Naime, u jednom afričkom plemenu lepota žene meri se količinom izmeta od goveda koje nose na glavi. Ova neobična tradicija je prisutna među nekim afričkim ženama kako bi pokazala ko je i koliko lepši. Što više izmeta imate na kosi, to ste lepši.

Printscreen/TikTok/wavewhisperertales

Bizaran običaj slavi žensku lepotu

Ukoliko devojke imaju manje izmeta na glavi, manje su im šanse da pronađu budućeg muža. Ovo je znak i simbol elegancije i perspektive u čuvenom plemenu Vumvilvinen Jetuvinvi. Preci ovog plemena su bili pretežno stočari zbog čega je za tu zajednicu goveđi izmet od velike važnosti. Koriste ga za mnoge stvari uključujući izgradnju kuće. Izmet prolazi kroz veliki proces sušenja, pretvaranja u prah i oblikovanja u kombinaciji sa vodom koja pravi teksturu kako bi konačno bio na glavi lepih devojaka, a one trpe i nepodnošljiv svrab u tom procesu. 

Kada se jednom formira izmet postaje teška gruda ali još uvek može da se rastvori ako se nakvasi. Da bi  belega bila postojanija, devojke izbegavaju pranje kose tokom života, a kako bi joj dale šarenolikiji izgled dodaju neke elemente boja. Potrebno im je oko tri meseca za ovaj proces.

Snimak je naišao na veliko interesovanje, a korisnici mreže nisu propustili priliku da prokomentarišu šta o tome misle.

@wavewhisperertales Different aesthetic standards, different wedding customs.#localcustomers #fyp ♬ original sound - Tides & Tales of the Sea 🌊🐟

- Šta kada pada kiša?

- Sviđa mi se ta jedna koja izgleda kao da ima šiške.

- Izmet je zapravo bilje...od lišća i samo napred to je dobro za kosu.

- Bez uvrede, volim upotrebu izmeta...ali sve to za čoveka...u civilizaciji..pakao, ne

- Pretpostavljam da bih ostala sama

- Poštovanje za njihovu kulturu. Pozdrav iz Antigue - bili su neki od komentara.

Mnogi su se nadovezali kako ni u civilizaciji nije ništa bolje jer žene stavljaju silikone ili filere, ali su rekle da je grozno videti izmet na kosi, razmišljajući o tome kakav miris se oseća u društvu tih žena.

Ova tradicija slavi žensku ljubav prema lepoti i što je žena privlačnija na taj način privući će muškarca. Žene su tokom vremena razvile mnoge metode farbanja dodajući različite pigmenete i pokazujući različitost na taj način. One su ponosne na svoju lepotu i rado je ističu, pokazujući eleganciju i tradiciju svoje kulture, a da li biste vi kao moderna devojka pristale na ovako nešto?

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)