Odrasli

IMATE SVRAB KOJI NE PROLAZI DUŽE VREME: Promene na koži mogu biti simptom teških bolesti unutrašnjih organa

Na njoj ostaju i posledice načina života posebno ukoliko pušite, konzumirate alkohol ili se preterano sunčate.

25.08.2023 15:00

IMATE SVRAB KOJI NE PROLAZI DUŽE VREME: Promene na koži mogu biti simptom teških bolesti unutrašnjih organa
shutterstock.com

Koža je najveći organ ljudskog tela na kome se mogu videti simptomi i drugih bolesti u organizmu. Brojna istraživanja sugerišu da se na našoj koži mogu videti posledice načina života posebno kad je u pitanju pušenje, konzumiranje alkohola ili preterano izlaganje suncu. 

Prema rečima dermatologa svrab je simptom kožnih oboljenja kao što su ekcemi, šuga i slično, ali i metaboličkih bolesti poput dijabetesa, oslabljene funkcije bubrega, disfunkcije štitne žlezde...

Američko istraživanje

Kako piše Bi-Bi-Si jedna američka studija iz 1958. više decenija je pratila zdravlje odraslih muškaraca na osnovu stanja njihove kože. Primećeno je oni koji nisu emocijalno stabilni imaju veću veravatnoću za pojavu srčanih bolesti. takođe, primećeno je da naše mentalne sposobnosti i rešavanje problema opadaju sa godinama.

Shutterstock

Naborana i nefunkcionalna koža često je odraz našeg zdravlja

 

Prema rezultatima ovog istraživanja stanje kože i mladolik izgled zavisi od zdravlja unutrašnjih organa. Čak 99 odsto pacijenta koji su izgledali i do 10 godina starije od svoje stvarne životne imali su ozbiljne zdravstvene probleme. 

Izgled i zdravlje kože može biti veoma važno za dijagnostikovanje brojnih obolenja od onih koja su povezana sa gustinom kostiju do kardiovaskularnih bolesti iako ove bolesti na prvi pogled nemaju veze sa kožom

Druga strana medalje

Prema naučnicima postoje dva načina za merenje starosti osobe. Prvi je hronološka starost odnosno broj godina i biološka koja ukazuje na brzinu kojom stare naši organi i ćelije u organizmu. Sve to se moževideti na koži. 

Sa godinama, naša koža postaje tanja, primetno manje elastična i ujednačena što je posledica smanjene proizvodnje kolagena, ali i pigmenta. 

shutterstock.com

Koža koja se prekomerno izlaž Suncu godinama može izgubiti na kolagenu i elastinu

 

Na mikroskopskom prikazu koža koja ostarela na suncu vidi se da je ona deblja, sa spletom deformisanih kolagenih vlakana, nepravilno pigmentisana i naborana. Potpuno je nebitno da li imate svetao ten ili tamnu kožu za koju se pogrešno veruje da lakše podnosi UV zračenje. 

Stručnjaci smatraju da ukoliko ste veći života proveli u zatvorenom prostoru izbegavajući izlaganje sunčevim zracima tragovi starosti će se primetiti tek u osmoj ili devetoj deceniji života. Ljudi koji su dosta vremena proveli napolju imaće potpuno drugačiju zadebljani u izboranu kožu, što za posledicu ima stariji izgled od hronološke starosti. 

Bolest utiče na izgled kože

Kako ističu naučnici, malo je poznato da koža takođe prolazi kroz hemijsku transformaciju  što ostavlja dubok uticaj na naše opšte zdravlje. Kod mlade i zdrave osobe imuni sistem je zadužen za održavanje reda u organizmu i otklanjanja infekcije. Međutim, kada starimo ili smo lošeg zdravlja dolazi da oslobađanja  određenih hemikalija koje razgrađuju kolagen i elastin što za posledicu ima stvaranje bora. 

Kako je pojasnila Tuba Musrat Ansari istraživač na Medicinskom univerzitetu u Japanu hemikalije koje oslobađa naše telo kad smo bolesni utiče na izgled kože. Recimo, suvoća kože posebno u starijem životnom dobu doprinosi pojavi svraba koji se dodatno pogoršava i u stanjima nervoze, napetosti, stresa ili nedovoljno sna. 

Izgled kože može da ukaze i na neka ozniljna obolenja kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 ali i teška oboljenja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Bolesti i stanja kože mogu da prate čak i  tumore unutrašnjih organa što se stručno naziva paraneoplastična dermatoza. Zbog toga se veruje da određene promene na koži mogu biti simptom za maligne bolesti unutrašnjih organa.

Prema rečima lekara ukoliko primetite osip ili imate bilo kakve promene na koži, imate svrba duže vreme koji ne prolazi uprkos terapiji potražite savet specijalite kako bi se proverilo ukupno stanje organizma. Moguće je da promene na koži zapravo ukazuju na neku drugu ozbiljnu bolest u oragnizmu koje pacijent u tom trenutku nije ni svestan. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)