Zanimljivosti

NAČIN NA KOJI OVE ŽENE PERU VRATOVE IZAZIVA JEZU: Korisnici mreže zanemeli, na sebi nose 4 kilograma bakarnih prstenova! (VIDEO)

Pripadnice plemena Padaung iz Mjanmara oduvek privlače pažnju zbog običaja koji neguju, a prema nekim tumačenjima, one na taj način izbegavaju potencijalne povrede od ugriza tigrova.

04.06.2023 16:01

NAČIN NA KOJI OVE ŽENE PERU VRATOVE IZAZIVA JEZU: Korisnici mreže zanemeli, na sebi nose 4 kilograma bakarnih prstenova! (VIDEO)
Printscreen/TikTok/qlegend_322

Pripadnice nežnijeg pola oduvek su privlačile pažnju, nevezano za to iz kojih krajeva sveta dolaze, a sve se ističu po svojoj autentičnosti i drugačijoj lepoti. Dok su one iz Afrike uvek privlačile pažnju posebno čistom kožom, interesantnim frizurama, nošnjom i nakitom, žene iz Azije su svima oličenje lepote zbog kvalitetne kose, kao i porcelanskog tena.

Do sutra bismo mogli da nabrajamo po čemu se ističu žene s različitih podneblja, međutim, jedno je sigurno - bez obzira na to gde žive one uvek stavljaju akcenat na fizički izgled koji je u svakom društvu i te kako cenjen. 

Iako bi se isprva pomislilo da univerzalna lepota nalaže to da je imperativ imati negovanu kožu i kosu, pojedini standardi u drugim kulturama su drugačiji. Tako, na primer, žene iz plemena Padaung u Mjanmaru, čiji pripadnici žive na graničnom pojasu između Tajlanda i Burme, oko vrata nižu prstenove koji im taj deo tela čine izduženijim. Iako ta praksa nije nepoznata jer je viđana i među pripadnicama pojedinih plemena u Africi, ljudima iz zapadne kulture je to potpuno šokantno. Prstenovi koje ove Mjanmarke nose nekada su toliko teški da dostižu težinu i do 4 kilograma.

Printscreen/TikTok/qlegend_322

Žene iz mjanmarskog plemena Padaung zaprepašćuju načinom na koji održavaju higijenu vrata

Postoje različite verzije priče zbog čega ove žene nose bakarne prstenove oko vrata. Jedan od njih je, verovali ili ne, da bi se zaštitile od ujeda tigrova, dok ima i tvrdnji da je to obeležje žene određenog plemena kako ne bi pobegla u drugo selo. Ipak, najrasprostranjenije je shvatanje da članovi Padaunga plemena veruju da je dug vrat znak lepote i prosperiteta. 

Devojčice od malih nogu, već sa 5 godina, dobijaju ove prstenove, čiji se broj s godinama povećava (po dva svake godine). S njihovim stavljanjem se prekida kada se devojka uda. Snimak žena koje peru svoje vratove šokirao je Tiktokere koji su tražili objašnjenje za taj, kako su istakli, bizaran običaj.

- Veoma opasana običaj -

- Da li su oni srećni zbog ovoga? Mislim, da li moraju da rade to što rade sa vratom? -

- Ovo je tako tužno! -

- Dragi Bože, šta je ovo, šta će sa tim? -

- To čini njihov vrat izduženijim - komentarisali su korisnici mreže.

Mnogi Tiktokeri su pored iznenađenja izrazili i žaljenje zbog sudbine mladih žena, istakavši da je potpuno nepraktično nositi taj "aksesoar", naročito kada je u pitanju spavanje. Bilo je onih kojima je ovaj običaj bio beskrajno zabavan.

Pojedinci su naveli da je lepota u različitosti i da svaki narod ima pravo da neguje kulturu onako kako to smatra ispravnim. Kao što je u snimku prikazano, da bi žene oprale vrat moraju da pomeraju prstenje, što je izuzetno nepraktično jer ono blokira ceo vrat. Inače, ove žene su prava atrakcija, naročito za turiste koji plaćaju da vide tzv. žene žirafe. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)