Kultura

POTRESNA PRIČA NAJMLAĐE PREŽIVELE PUTNICE TITANIKA: Njen pepeo prosut je na doku odakle je brod krenuo u kobno putovanje

Milvina Din je imala samo 9 nedelja kada se njena porodica 1912. godine ukrcala na brod, a živela je 97 godina.

16.04.2024 13:40

POTRESNA PRIČA NAJMLAĐE PREŽIVELE PUTNICE TITANIKA: Njen pepeo prosut je na doku odakle je brod krenuo u kobno putovanje
Printscreen/Youtube/CBS News

Od tragedičnog potpunuća Titanika koje se dogodilo 1912. godine, prošlo je više od jednog veka, ali ovaj događaj ne prestaje da intrigira svet. Prvih godina nakon potonuća Titanika malo se znalo o preživelim putnicima ali 1985. godine kada je olupina broda locirana, preživeli putnici su se našli u centru pažnje. Na spisku preživelih bila je Milvina Din koja je imala samo dva meseca kada je brod potonuo.

Kako je jednom prilikom ispričala Milvina, ona se sa majkom Džordžet, ocem Bertramom Frankom i bratom Bertramom Veromnašla našla na brodu koji je isplovio iz Sautemptona u Engleskoj u aprilu 1912. Porodica je trebalo da se preseli iz Britanije u Kanzas kako bi se pridružili Milvininom stricu. Prvobitno je trebalo da putuju drugim brodom pod imenom White star line, ali su zbog nedostatka uglja putovanje je otkazano, pa im je ponuđena karta Titanikom za treću klasu. 

Printscreen/Youtube/CBS News

Milvina je bila među najmlađim putnicima i najmlađi preživeli na Titaniku

Porodica se spasila ali je otac poginuo

Devojčica je zajedno sa bratom i majkom uspela da se spasi kada je brod udario u ogromnu santu leda, a kasnije potonuo, dok je njen otac nažalost poginuo ne mogavši da se spasi sa ostalim muškarcima čamcima za spasavanje. Dinova je otkrila da je njen otac bio među 1.500 poginulih i da je rukovodstvo broda sprečilo potencijalno spasavanje putnika iz treće klase koji su mogli da izađu iznad palube i pobegnu sa broda koji tone.

Tri nedelje nakon potonuća broda, drugi brod Adriatic je odveo neke preživele nazad u Englesku među kojima je bila i Milvina sa majkom i bratom. 

Printscreen/Youtube/CBS News

Otac preživele nije uspeo da se spasi na čamcima za spasavanje jer su žene i deca imala prioritet

Budući da su putnici znali kroz šta je porodica prošla, dozvoljeno im je bilo da drže bebu, najmlađu preživelu sa Titanika i to po 10 minuta.

- Moja majka nikada nije pričala o tome, jer je to bio njen muž sa kojim je bila četiri godine. Bio je zapanjujuće zgodan. Nisam znala ništa o tome do svoje 8. godine. Onda se moja majka ponovo udala tada sam prvi put čula za Titanik i da je moj otac poginuo- rekla je Dinova 2009. godine za Belfast telegraf.

Za Milvinu javnost nije znala do pronalaska olupina broda

Milvina je posle Drugog svetskog rata radila kao sekretarica u inženjerskoj kancelariji 20 godina i do 1985. godine nije govorila o Titaniku. Otkrila je kako za nju niko nije znao, niti se interesovao sve do pronalaska olupine kada su pronašli i nju.

Decenijama kasnije prisustvovala je raznim izložbama, konvencijama i obilazila razne škole kako bi ispričala svoju priču.

Dinova je priznala da nikada nije osećala povezanost sa ocem budući da je tada bila beba i da ga nije poznavala  ali da nikada nije želela da gleda filmove koji se odnose na Titanik. To bi je teralo na razmišljanje šta se dogodilo i kako su izgledali poslednji trenuci njenog oca što bi bilo vrlo emotivno za nju.

Dinova je ponovila putovanje brodom 1992. godine

Osamdeset godina nakon nesrećnog prvog putovanja Titanikom, Dinova je konačno završila putovanje od Sautemptona do Njujorka  izvestio je Dezert njuz.

Nakon što je stigla u Njujork, otputovala je u Kanzas Siti kako bi posetila kvart u kojem je trebalo da živi. Ona je 2006. godine, nakon što je slomila kuk, otišla da živi u starački dom. Da bi pomogla oko troškova Milvina je kasnije tokom života prodala neke suvenire sa Titanika na aukciji poput poštanske torbe u kojoj je njena majka nosila stvari nakon potonuća, zatim kofer koji je prodala za 18.650 dolara i ukupno je prikupila 53.906 dolara, navodi NBC News.

Velika heroina sa Titanika umrla je 2009. godinea njen partner Bruno Nordmanis je prosuo njen pepeo na dokovima Sautemptona odakle je Titanik krenuo na svoje prvo i jedino putovanje, prenosi businessinsider.com.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)