Tetka Saveta

Potrebna Vam je nova ograda? Evo kako možet DA JE NAPRAVITE SAMI!

Otkrivamo vam na koje sve načine možete da dođete do savršene ograde za vaše dvorište, koja će istovremeno štititi dom, ali i ulepšavati ga.

18.07.2022 21:00

Potrebna Vam je nova ograda? Evo kako možet DA JE NAPRAVITE SAMI!
FOTO: shutterstock.com

Ako ste srećnik koji ima privilegiju da živi u kući i da imate svoje sopstveno prostrano dvorište prepuno drveća i drugih biljaka, onda sigurno veoma dobro znate da je, iako uistinu velika obaveza, rad oko kuće zapravo pravo zadovoljstvo. Podrazumeva se da ste u tom slučaju svesni da ceo izgled kuće i imanja nikako nije kompletan ukoliko vam nije uređena ograda.

Osnovna funkcija ograde na vašoj imovini jeste da vama i vašoj porodici pruži zaštitu i sigurnost od spoljašnjih uticaja, a zatim i da doprinese lepšem izgledu doma. Zato, ukoliko imate vremena, volje i nešto novca, pred vama su naši sjajni predlozi kako da ulepšate i zaštitite svoj prostor. U tome vam, pritom, mogu pomoći i vaši ukućani, što će čitavu akciju učiniti dinamičnijom i svrsishnodnijom.

Dobra ograda zaštitiće vašu decu i ljubimce da ne izlaze napolje, ali će vas i sačuvati od znatiželjnih pogleda. Estetika je bitna prilikom njene izrade, ali ne treba da vam bude najvažnija. Takođe, ne treba da se vodite time da ona predstavlja vaš statusni simbol, već da, pre svega, bude praktična.

Za topliji izgled kuće - drvene ograde

Kao najjeftiniji materijal za pravljenje ograda nudi se klasično drvo. Ono ne samo što je dostupno, već kući daje topao i lep izgled. Dobra stvar je što možete uvek da reciklirate stare daske i iskoristite ih za nove kreativne stvari, poput ograde za baštu.

Drvene ograde su najtraženije na tržištu i možete ih napraviti ili od jednostavnih daščica, ili vam stolar po vašoj želji može oblikovati daske. Možete eksperimentisati tako da one budu poređane naizmenično, ali da budu nejednake veličine ili da ih napravite kao klasičnu tarabicu.

Ograde od trske - štite od radoznalih pogleda

Ove ograde su veoma interesantne, a možete ih napraviti ako nemate sopstveno pruće i to od kupljene trske za koju vam nije potreban veliki novac. One se instaliraju jednostavnim razvlačenjem ili se mogu nalepiti odnosno osloniti na žičanu ogradu. Jedino što ostaje je da se povežu žicom ili kanapom i posao je gotov.

Ograde od trske su posebno interesantne na placevima ili vikendicama ukoliko želite da uživate u miru i privatnosti, međutim, i klasičnim kućama daće interesantan izgled jer deluje kao da ste negde u prirodi.

Najjeftinija varijanta - ograde od paleta

Možda najbrži i najefikasniji način da oivičite svoj intimni prostor koji delite sa ukućanima jesu palete koje se mogu pronaći u mnogim preduzećima, čak i besplatno. One se montiraju tako što se pričvršćuju na prethodno nameštene stubove.

Ograde od paleta mogu se dekorisati na razne načine. Možete postaviti saksije na vrhu, mogu da budu postavljene i sa strane i da daju poseban izgled vašem dvorištu. Ogradu možete ofarbati u jednu boji ili u nekoliko njih, eksperimentišući kakav će izgled imati.

Žičane su najjednostavnije, a mogu se dekorisati

Možda vam isprva deluje da takve ograde ne pružaju privatnost, ali svakako štite od spoljnih uticaja ili upada na vaš posed. One se mogu dekorisati na razne načine tako što ćete tokom proleća i leta okačiti male saksijice kroz mrežu i dati dekorativni pečat. Druga opcija je da zasadite nisko rastinje ili jednostavno neke biljke poput puzavica i bršljana koje će "opkoliti" vašu ogradu i dati jedan joj jedinstven izgled.

Postavka ograda nije komplikovana. Poput ostalih, neophodno je postaviti drvene ili metalne stubove, a zatim preko njih razviti žicu i pričvrstiti je nekim materijalom. 

Pored ovih, mogu se naći i drugi načini da ulepšate dvorište. Među popularnijima su takođe ograde sa kamenčićima koji popunjavaju prethodno pripremljenu i dobro fiksiranu mrežastu ogradu. Za koju god se odlučite, treba da znate da ona, pored sigurnosti, odslikava i vaš dom i dosta govori o njemu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)