Tetka Saveta

Radite li ovo PRILIKOM PUNJENJA BATERIJE NA MOBILNOM? Skraćujete mu vek trajanja!

Postoje greške koje mnogi od nas prave kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona, a koje tim aparatima i te kako skraćuju vek trajanja.

bySrećna republika

02.07.2022 20:00

Radite li ovo PRILIKOM PUNJENJA BATERIJE NA MOBILNOM? Skraćujete mu vek trajanja!
shutterstock.com

Mobilni telefoni su postali potreba i gotovo da niko od nas ne može da zamisli nijedan dan bez njih. Međutim, tokom upotrebe tih aparata prirodno se povećava i broj smetnji i oštećenja na njemu, pa je za duži vek trajanja potrebno pravilno održavanje.

Jedna od najvažnijih stvari jeste znati kako ga pravilno puniti, ali i koje greške izbegavati, prenosi Pinkvilla. Ovo su najčešće greške koje ljudi prave kada su u pitanju mobilni telefoni, a usled kojih im se značajno smanjuje vek trajanja.

Ostavljanje punjača u utičnici

Punjač ostavljen u utičnici ne samo da vodi do većih računa za struju, već je i veoma opasan. Transformator oslobađa toplotu, a to može dovesti do požara ili kratkog spoja.

Pražnjenje baterije i punjenje do 100 odsto

Baterije u mobilnim telefonima napravljene su na bazi litijuma i rade u ciklusima punjenja. Ako ostavite bateriju da se polako prazni do kraja, polako uništavate svoj uređaj. Takođe, ne bi trebalo da je punite do 100 odsto, a ni ostavljati mobilni na punjaču duže od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Uz to, ostavljanje mobilnog preko noći na punjaču vodi do većeg računa za struju, remećenja ciklusa punjenja i pregrevanja uređaja.

shutterstock.com

Telefon ne treba koristito po svaku cenu dok mu se baterija ne isprazni do samog kraja 

Korištenje telefona tokom punjenja

Pražnjenje baterije dok se puni stvara veliki pritisak na nju. Ako vam je potrebno da nešto završite na telefonu, sklonite ga s punjača, a kada ste gotovi, ponovo ga stavite na punjenje.

Korišćenje raznih punjača

Kada kupite novi mobitlni telefon, uz njega dobijate i odgovarajući punjač. Zato uvek koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Jačina punjenja različita je kod svakog punjača i mobilnog pa je važno uvek puniti odgovarajućim. Uz to, uvek je bolje koristiti utičnicu, a ne druge uređaje, poput laptopa, za punjenje. 

BONUS VIDEO: 

 

 

Komentari (0)