Tetka Saveta

NAPRAVLJENE PRVE BARBIKE SA SLUŠNIM APARATIMA! Pogledajte na kakve su se još korake odlučili tvorci čuvene lutke (FOTO)

Lutka koja obeležava detinjstvo skoro svake devojčice sada će biti prilagođena širem sprektru kupaca, a razlog za to će vas fascinirati!

13.05.2022 18:00

NAPRAVLJENE PRVE BARBIKE SA SLUŠNIM APARATIMA! Pogledajte na kakve su se još korake odlučili tvorci čuvene lutke (FOTO)
shutterstock.com

Barbika možda i ima 63 godine, ali se to na njoj svakako ne vidi. Taomiljena igračka skoro svake devojčice je menjala svoju odeću i izgled mnogo puta kroz različite kolekcije i saradnje. Ipak, sada je proizvođač Matel rešio da ode korak dalje i lansira kolekciju realističnijih Barbika i Kenova. Njihov cilj je da šire svest o inkluziji i telesnoj pozitivnosti, te biste na rafovima uskoro mogli ugledati Barbiku s vipkom kilograma ili Kena kome je amputirana noga. Portal Srećna Republika vam otkriva kako je čuvena kompanija došla na tu ideju i ko im je pomogao u njenoj realizaciji.

Iz mašte u stvarni svet

Naime, u junu će u prodaju biti puštena Barbika koja nosi slušni aparat, ali i Ken koji pati od bolesti depigmentacije kože, vitiliga. Fešnista kolekcija Barbika za 2022. godinu ima za cilj da promoviše različitosti  i pre svega želi da pomogne deci da sebe prepoznaju u lutkama sa kojima se igraju, rekla je u izjavi za medije Lisa Meknajt, potpredsednica i globalna direktorka Barbi lutaka u Matelu. Dodala je i da decu takođe treba podsticati da se igraju lutkama koje ne liče na njih kako bi im to pomoglo da shvate važnost inkluzije i šire svest o njoj.

Matelu je prilikom dizajniranja Barbike sa slušnim aparatima od velike pomoći bila doktorka Džen Ričardson, vodeći stručnjak iz oblasti obrazovne audiologije. Kosultovali su se sa njom kako bi što detaljnije i tačnije dizajnirali slušni aparat koji igračka nosi. Ričardsonova je izjavila kako bi ova Barbika sa konjskim repom i jarko ružičastim slušnim aparatom mogla da inspiriše one koji pate od oštećenja ili gubitka sluha. Doktorka Ričardson je u saopštenju za javnost rekla:

- Oduševljena sam što moji mali pacijenti mogu da vide i igraju se sa lutkom koja liči na njih.

Prihvatanje različitosti i rušenje stereotipa

Promene su napravljene i u stereotipnom izgledu tela Barbike. Od manjih grudi do zaobljene figure same Barbike, ali i mršavih i manje mišićavih Kenova, nove igračke su osmišljene kako bi bolje prikazale i normalizovale različite vrste telesne građe, piše portal CNN Style. Asortiman Barbi lutaka je postao sve raznovrsniji tokom poslednjih nekoliko godina.

Tokom 2019. godine je u prodaju puštena plavokosa i plavooka Barbika u invalidskim kolicima, kao i lutka brineta sa protetskom nogom. Kompanija je 2020. godine predstavila tamnoputu Barbiku sa vitiligom, koja je, prema podacima ove kompanije, te godine bila jedna od najprodavanijih iz Fešnista kolekcije u Sjedinjenim Američkim Državama. Tome bi trebalo dodati i podatak da je 2021. godine lutka tamne boje kože sa afro loknama postala globalni uspeh i zvanično se plasirala među pet najpopularnijih modela ove igračke širom sveta.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)