Tetka Saveta

KOLIKO ČESTO PERETE ZAVESE? Ovo pravilo njihovog održavanja sigurno će vas iznenaditi!

Evo koliko puta bi trebalo da godišnje perete zavese, a od ovih situacija zavisi i njihovo češće pranje.

26.04.2022 17:00

KOLIKO ČESTO PERETE ZAVESE? Ovo pravilo njihovog održavanja sigurno će vas iznenaditi!
Pixabay.com

Kad god sređujemo kuću retko kad se setimo da treba da operemo i zavese ili nam se taj posao ubraja u one dane kada smo planirali "generalno"sređivanje kuće. 

Opšta preporuka je da se zavese minimum peru dvaput godišnje i to na proleće i jesen, međutim, i te kako postoje razlozi zbog kojih se to smatra premalim brojem. 

Uslova ima više

shutterstock.com

Pranje zavesa dorinosi čistoti celog doma

Ipak, pored opšte preporuke dešava se da se zavese prljaju znatno češće, tako da se čini da je dvaput godišnje u stvari premalo.

U dečijoj sobi je posebno bitno da se operu, budući da deca još nemaju jak imuni sistem, a poznato je da prljave zavese u sebi talože mirise, bakterije, prljavštinu i grinje, pa ih iz tih razloga treba češće prati.

Duvanski dim se uvek najviše zadržava upravo u zavesama, tako da, ma koliko se trudili da luftiramo kuću, ona će se osećati na dim cigareta. Jedan od razloga za to jesu upravo zavese.

Pixabay

Ukoliko se puši, dim ostaje u zavesama

Zato je savet da se mnogo češće peru, ukoliko se u tim prostorijama i puši.

Pored dima od cigareta, poznato je da se i isparenja tokom kuvanja i pored aspiratora i otvorenih prozora sakuplja upravo u zavesama, zbog čega je potrebno njihovo češće pranje.

pexels.com

Mirisi kuhinje se takođe zadržavaju u zavesama

Kako ih peremo

Preporučljivo je da se zavese, budući da su najčešće napravljene od osetljivih tkanina, peru na svega 30 stepeni, bez jakih centrifuga kako se ne bi dodatno izgužvale.

unsplash.com

Perite ih minimum 2 puta godišnje

Deterdžent ne bi trebalo da bude jak, već specijalno namenjen osetljivim tkaninama i u tečnom stanju.

Ostavite ih na sušaču ili žici za veš, a ukolko su tanke, moguće je da se i direktno iz mašine stave na garnišlu i kače u sobi.

Tako ostavljaju mogućnost da se same prosuše, a neke u tom slučaju ne zahtevaju ni dodatno peglanje.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)