Tetka Saveta

STVARI KOJE BACATE, a možete iskoristite na veoma koristan način

Da li ste znali da pojedine stvarčice koje imate u kući možete iskoristiti na više načina? Možda im je osnovna funkcija prosta i ne tako važna ali svrha u koju se još može iskoristiti, potpuno će vas iznenaditi

01.04.2022 22:30

STVARI KOJE BACATE, a možete iskoristite na veoma koristan način
shutterstock.com

Pre nego što se uhvatite za neku stvar želeći da je bacite u kantu za smeće još jednom dobro razmislite da li joj je tamo mesto. Nekada zaboravljamo da nam te male stvari itekako mogu poslužiti još nečemu. Najlakše je-baciti. Pojeli ste bananu i smatrate da koru treba baciti u smeće, kutije za jaja vam se čine kao dodatno nagomilavanje nepotrebnih stvari u ostavi a i o drugim stvarima da ne pričamo. Ukoliko pravilno iskoristite otpad od iskorišćenih stvari učinićete dobro i za našu planetu ali i za vaš dom. Predstavljamo vam neke ideje.

Kora od banane

Banana je neizostavni sastojak kolača, slatkiša i šejkova ali njena kora nije baš toliko svima zanimljiva. Međutim pre nego je bacite, trebalo bi da znate da kora od banane ima antiupalna dejstva. Ne samo što će vam pomoći oko akni već će zalečiti i ujede komaraca. Korom od banana možete premazati listove biljki na taj način ćete ih nahraniti vitaminima a one će dobiti poseban sjaj.

unplash

Kore od banane mogu vam poslužiti na različite načine

Rolne od toalet papira

Postoji više načina kako se mogu iskoristiti rolne od toalet papira.  Kreativci će pronaći sto i jedan način da ih iskoriste a mi vam savetuemo da uz jednu jednostavnu dekoraciju možete da napravite od njih odlične organizatore. Takođe, ranije su i mališani pronalazili načine da se igraju i prave kreativne igračke od njih. Telefon se pravio tako što su dve rolne bile povezane koncem i mališani su mogli „nesmetano da razgovaraju“ sa jednog kraja kuće na drugi.

 

 

Kutije za jaja

Kutije za jaja mogu imati višestruku namenu. Pored toga što u njima možete odložiti seme mogu vam poslužiti i kao odlagač za spajalice, dugmad i slične male stvari. Za vas koji imate devojčice ovo je dobar način da dečiji nakit za igru, odložite u kutiju a ona se može prefarbati ili dekorisati na razne načine.

 

Bočice za tablete

Ukoliko imate problema kao i svi sa slušalicama i stalnim raspetljavanjem evo praktičnog rešenja za vas. Prazne bočice vam mogu biti idealna igračka za mace ukoliko ih popunite nekim šuškavim stvarčicama.

Ljuske od jaja

Ovo je posebno bitna vest za farmere. Kokoš se hrani sopstvenim ljuskama i na taj način sebi obezbeđuje kalcijum. Ljuske od jaja se mogu posuti u bašti kako bi se oterali puževi  one su i izvrstan izvor prirodnog i neotrovnog abraziva.

unplash

Ljuske od jajeta možete iskoristiti i na druge načine

Stare novine

Svi znamo efikasnost novina u čišćenju prozora i ne bismo ih menjali ni sa jednom magičnom krpom. Ipak treba znati da je njihova funkcija višenamenska te mogu poslužiti  kako bi očuvali formu raznih predmeta, na primer cipela i torbi.

Mast od slanine

Pre nego što je bacite, znajte da za bolji ukus kokicama je ona pravi izbor, kao i pri prženju jaja, pravljenju nekih kolačića. Volite zimi da nahranite ptice? Ostavite je da se stvrdne a možete joj dodati neke semenke ili susam i time nahraniti ptičice. Vrlo praktičan i human gest. Mast od slanine je takođe efikasna za kuhinju odnosno za šerpe i lonce kako biste preventivno sprečili da zahrđaju.

Vrećice čaja

I poslednji u nizu  naših predloga da odložite neki „otpad“ i kvalitetno ga iskoristite su vrećice čaja. Njihovu namenu u nezi i lepoti svi dobro znamo. Vrlo su efikasne u otklajaju umora i podočnjaka. Možete ih staviti u kadu prilikom kupanja a oni će izvrsno da utiču na vašu kožu naročito ako je u pitanju kamilica, jasmin ili lavanda. Neprijatan miris vam se zadržao na rukama? Ne brinite uz pomoć jedne suve kesice koju ćete protrljati kroz ruke rešićete se tog problema za čas.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)