Tetka Saveta

POČINJE VELIKI POST: Narodni običaji i pravila tokom sedam nedelja pred VASKRS

Uskršnji post traje 48 dana i, pored odricanja od hrane, potrebno je odreći se i zlih misli i dela.

06.03.2022 09:30

POČINJE VELIKI POST: Narodni običaji i pravila tokom sedam nedelja pred VASKRS
Srećna republika

U ponoć počinje Uskršnji post, koji traje tačno 48 dana i važi za najstroži post u godini. Posti se ne vodi, izuzev vikenda i kada je reč o Velikoj suboti, danu koji prethodi Vaskrsu. Poslednja sedmica pred veliki Uskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede. Trpeza treba da bude puna specijaliteta napravljenih od sira i mleka.

Običaj je da se danas, na Bele poklade, mladići maskiraju kao junaci, žene ili strašna bića koja plaše decu. Po selima se prave ljuljšake i pali slama koju momci preskaču. Onaj ko preskoči vatru biće zdrav cele godine. Običaj je i da se deca namažu tim pepelom.

Ono što je bitno je da se post ne odnosi samo na ne uzimanje određene hrane, već je važno odreći se zlih misli i dela, opraštati i pobediti telesne strasti.

Vaskršnji post deli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila posta.

Prva nedelja Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Prvih dana Čiste nedelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne treba da kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana. Ključna je molitva i pokajanje.

Druga nedelja Vaskršnjeg posta - Pačista nedelja

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena.

Treća nedelja Vaskršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

U treću nedelju Vaskršnjeg posta pravoslavni hrišćani duhom se poklanjaju Časnom krstu. Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja, svađa, prepirki, nervoze...

Pixabay

Pored odricanja od hrane, još je važnije odreći se zlih misli i dela

 

Četvrta nedelja Vaskršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Ove nedelje ne treba izgovarati ružne reči, čak ni u šali, a treba mnogo raditi. Veruje se da će Bog nagraditi one koji se posebno istaknu marljivošću u školi i na poslu.

Peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluva nedelja

Naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Šesta nedelja Vaskršnjeg posta - Cvetna nedelja

Najznačajniju ulogu u ovoj nedelji imaju biljke i cveće. Ove nedelje običaj je da se kreče voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda. Još uvek je običaj u brojnim mestima da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća.

Sedma nedelja Vaskršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Uskrs, vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)