Tetka Saveta

Ovo je jedina prava mera ako želite da pijete NAJBOLJU TURSKU KAFU: Turci to praktikuju svakodnevno

Važno je pogoditi prave mere i način pripreme

Slika Autora
byNevena Jakovljević

23.11.2025 11:01

Ovo je jedina prava mera ako želite da pijete NAJBOLJU TURSKU KAFU: Turci to praktikuju svakodnevno
freepik

Gustina turske kafe jedna je od ključnih stvari koje određuju da li će napitak biti zaista uživanje ili samo prosečan gutljaj. Suviše vode razblaži ukus, a previše kafe napravi težak, gorak napitak. Turci su taj problem odavno rešili jednostavnim pravilom koje daje idealnu ravnotežu u svakoj šolji.

Zašto je gustina toliko presudna

Dobra turska kafa treba da bude puna, aromatična i baršunasta. Kada je prerazređena, nema dubinu ni aromu. Kada je previše jaka, gubi finese i može biti neugodna za nepce. Prava gustina donosi onaj spor, zadovoljni gutljaj po kojem je ovaj napitak poznat.

Koliko kafe, a koliko vode

Prema tradicionalnom turskom merilu, za šolju od oko 100 ml potrebne su:

  • 1-2 pune kašičice fino mlevene turske kafe (oko 5–7 g)
  • šećer po želji (turski recepti preporučuju do jedne kašičice)

Ako želite malo gušću kafu, dodaje se još pola kašičice. Ali važno je ne preterati da napitak ne postane suviše gorak. Kafa treba da bude fino samlevena, skoro kao puder.

Kako pravilno skuvati gustu tursku kafu

Krenite od hladne vode. Sipajte vodu u džezvu, pa dodajte kafu i šećer.

Kuvajte lagano. Snažna vatra brzo "razbije" strukturu kafe i uništi penu.

Pazite na trenutak ključanja. Kada se pojavi gusta pena, sklonite džezvu, sačekajte da se smiri, pa po želji vratite još jednom.

Freepik

Kako da napravite najlepšu tursku kafu

Sipajte polako. Da se talog ne podigne i ne poremeti gustinu.

U turskoj kulturi kafa se ne pije na brzinu. Ona je deo razgovora, druženja, odmora. Pena na vrhu smatra se znakom poštovanja prema gostu i pažljivo pripremljene šoljice. Kafa se obično služi u malim fildžanima, uz čašu vode ili komadić lokuma - mali detalji koji upotpunjuju ritual.

Kako da vaš ritual bude još bolji

Koristite filtriranu vodu jer tvrda voda menja ukus.

Ne mešajte kafu dok se kuva - time narušavate njen sklad.

Ako želite uvek isti rezultat, merite kafu i vodu vagom.

Što finije mlevenje - to kremastija kafa.

Da biste dobili savršenu tursku kafu, potreban je pravi odnos vode i kafe, strpljenje tokom kuvanja i malo poštovanja tradicije. Kada sledite jednostavne turske smernice, svaka šoljica postaje mali, aromatični ritual koji prija svim čulima.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)