Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić izjavio je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je reč o visoko kvalitetnom nutritivnom proizvodu koji ima značajnu ulogu u ishrani našeg stanovništva.
Naglasio je da je srpska kuhinja "svetska sila ukusa", ali nedovoljno afirmisana.
- Imamo mnogo proizvoda koji bi mogli da budu zajedno sa projom koja je sada dobila to priznanje. Ja sam iz generacije koja je mnogo jela proju, a ništa joj nije falilo. I danas čuvamo uspomene na to i pričamo o tom tradicionalnom proizvodu - rekao je Mekić za Tanjug.
Kako je naglasio, proja je i danas nezaobilazna hrana na slavama.
- Sada nam počinju slave. Kada se jede malo teža hrana kao što je podvarak, sarma, kupus sa kolenicom, sir i kajmak, proja je uz to nezaobilazna - naveo je Mekić.
Shutterstock/Liudmyla Chuhunova
Profesor je dodao da je sve manje pravih, izvornih oblika proje na slavama kod domaćina jer se dodaju sir, čvarci i drugi sastojci.
- To su više kolači nego što je proja. Prava proja se pravi od tri proizvoda, a to je kukuruzno brašno pretežno mleveno na vodenici potočari, so i voda. To je onda prava proja koja ima sva ta nutritivna svojstva jer kukuruzno brašno, da li se dobije od belog zrna kukuruza, ili žutog, nema neke bitne razlike u kvalitetu, jer ostaje klica, ostaju sve te bitne hranljive materije. Danas u eri velikih problema, naročito sa kvalitetom hrane koja je preplavila tržište, proja je jedan od vrlo kvalitetnih proizvoda. Ona vrlo dobro deluje na digestivni sistem i zaslužuje mesto koje joj je dodelio CNN - rekao je Mekić.
Prof. Cvijan je podsetio i na istorijski značaj domaćih hlebova.
- Srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu održao je naš srpski hleb tajin, koji se dobije od raženog brašna i 30 odsto pšeničnog brašna, sa kvascem koji je ostavljen od prethodnog hleba - istakao je Profesor Mekić.
Komentari (0)