Sutra se završava Veliki vaskršnji post, a za Vaskrs se tradicionalno priprema bogata trpeza. Pored šarenih jaja koji simbolizuju Uskrs obavezna je u uskršnja pogača. U pitanju je obredni hleb koji deo je bogatih običaja za velike praznike kao što je ovaj. Simbolički on predstavlja zajedništvo i blagostanje porodice koja se okuplja oko svečane, praznične trpeze.
A, za pripremu vaskršnje pogače treba vam kavasac. Pitanje koje muči većunu domaćica koji je bolji izbor -suvi ili svež kvasac? I jedan i drugi imaju prednosti, važno je da znate kada se koji upotrebljava. Većina domaćica bira svež kvasac posebno za pripremu klasičnih kolača. Ima nešto blažu, prirodniju aromu i daje testu onaj tipičan "domaći” miris koji podseća na kuhinje naših baka.
Posebno je dobar za masnija i bogata testa kao što su pogače sa puterom ili štrudle sa makom i i orasima, jer lakše podnosi veće količine jaja, šećera i putera. Takva testa mogu teže da narastu ako koristite suvi kvasac, svež im daje mekoću i laganu strukturu kakvu želimo. Takođe, svež kvasac razvija fermentaciju nešto sporije i nežnije, što rezultira dubljom aromom u testu.
Shutterstock
Ali treba voditi računa da svež kvasac zaista bude svež, pa prilikom kiupovine obavezno proverite datum na pakovanju i da li se pravilno čuva, odnosno da li je u frižideru. Aktivira se u mlakom mleku (ili vodi) sa malo šećera. Ako ga pregrejete ili ostavite predugo na vazduhu jednostavno neće raditi.
Suvi kvasac je, s druge strane, idealna opcija za domaćice koje vole praktičnost. Ima dug vek trajanja i ne morate ga držati u frižideru. Suvi kvasac se aktivira u toplom mleku ili vodi kao i sveži, a daje odlične rezultate u testu koje nije previše masno kao što je domaći hleb, pogače, testo za picu... Dobar je i za kolače za čiju pripremu vam treba manje masnoćei šećera, U tom slučaju, dodatno vreme dizanja može nadoknaditi ono što svež kvasac daje prirodno.
Koliko kvasca staviti?
Koliko staviti kvasca je još jedna dilema domaćica. Kad je u pitanju sveži kvasac dovoljna je jedna kocka od 42 grama za kilogram brašna, a ako birate suvi ne treba vam više od jedne kesice od 14 grama.
Jednom rečju, svež kvasac daje bogatu aromu testu, dok se suvi koristi za brzu pripremu testa. Bez obzira koji kvasac koristite, najvažniji faktor za uspeh je vreme. Testo sa kvascem voli toplinu, strpljenje i nežnu ruku. Nemojte žuriti i ako vam se čini da se testo ne diže dajte im još nekoliko minuta, strpljenje je uvek ključno.
Komentari (0)