Većina ljudi svakodnevno jede jaja, najčešće za doručak. Ako ste ljubitelj kuvanih jaja postići njihovu željenu čvrstoću može biti nezgodno i teško. Nedovoljno kuvana jaja dovode do njihovog "prosipanja", dok prekuvano jaje može da promeni miris, ali i boju i ukus. Pošto su jaja raznovrsna i koriste se u raznim receptima, neophodno je znati kako se pravilno kuvaju, prenosi Real Simple.
Da biste imali savršeno kuvana jaja za farbanje za predstojeći Vaskrs, morate znati da koliko se jaja tačno kuvaju i za koju namenu su vam potrebna. Postoje tri načina kuvanja jaja:
- meko kuvana
- srednje kuvana
- tvrdo kuvana
Svaki način kuvanja donosi drugačiju teksturu i malo drugačiji ukus samih jaja. Da biste savladali svaki način kuvanja, donosimo vam šta treba da uradite.
shutterstock.com
Meko kuvana jaja su odlična za recepte kao što su tost od avokada i jaja. Da biste dobili meko kuvana jaja, koja imaju žumance, kuvajte ih u vrućoj vodi tri minuta. Zatim ih izvadite i stavite u hladnu vodu dok se ne ohlade. Ako volite malo čvršća belanca, kuvajte ih četiri minuta.
Za srednje kuvana jaja ponovite isti proces kuvanja, osim što ih je potrebno ostaviti u vrućoj vodi šest minuta pre nego što ih prebacite u hladnu vodu. Ovako kuvana jaja su odlična za dodavanje raznim jelima, kao što su testenine ili rezanci.
Da biste skuvali savršena tvrdo kuvana jaja, kte boje i uvajte ih deset minuta pre nego što ih stavite u hladnu vodu. Ovo će vam dati žumance čvrstog teksture, bez mrlja. Ovako kuvana jaja su odlična za doručak ili za razne recepte, kao što je kiš.
Komentari (0)