Tetka Saveta

PROVERITE KUHINJU, OVIH 6 NAMIRNICA SE SIGURNO POKVARILO: Srbi ne obraćaju pažnju na rok trajanja dok ne bude kasno

Evo koju hranu hitno treba da prekontrolišete.

09.10.2024 09:40

PROVERITE KUHINJU, OVIH 6 NAMIRNICA SE SIGURNO POKVARILO: Srbi ne obraćaju pažnju na rok trajanja dok ne bude kasno
Credit: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

Svi znamo koliko je važno održavati hranu u našim ostavama svežom i jestivom, ali neke namirnice mogu brže da izgube svoj kvalitet nego što mislimo. Evo spiska namirnica koje bi trebalo proveriti u kuhinji pre nego što ih upotrebite, jer su se najverovatnije već pokvarile.

Prezle

Sušene prezle traju duže od običnog hleba, ali su i dalje sklone buđi. Da bi ostale sveže do šest meseci, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu.

Smeđi pirinač

Smeđi pirinač, koji je bogatiji hranljivim materijama od belog, ima rok trajanja od samo šest meseci zbog ulja u mekinjama. Da biste produžili njegovu svežinu, čuvajte ga u frižideru.

Krekeri

Krekeri su omiljena grickalica, ali se brzo pokvare nakon otvaranja. Apsorbuju vlagu iz vazduha, što ih čini ustajalim. Uživajte u njima dok su još hrskavi!

Suvo voće

Rok trajanja suvog voća varira: smokve traju oko tri meseca, dok grožđice mogu izdržati do godinu dana. Čuvanje na nižim temperaturama može produžiti njihov vek trajanja.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su hranljiva užina, ali im je rok trajanja kratak. Pistacije traju oko tri meseca, dok bademi mogu potrajati i do godinu dana. Redovno proveravajte zalihe i rotirajte ih svake šest do dvanaest meseci.

Začini

Iako nisu klasična hrana, začini gube svoju snagu tokom vremena. Mleveni začini se brže kvare nego celo seme. Preporučuje se ulaganje u cele začine koje možete samleti po potrebi za bolji ukus.

Kafa i čaj

Mlevena kafa gubi svežinu brže od zrna. Čuvanje kafe u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu može značajno produžiti njen vek trajanja. Iako može delovati da čaj ne može da se pokvari, mleveni čajevi gube aromu s vremenom. Čuvanje u suvom i tamnom okruženju pomoći će u očuvanju ukusa.

Konzervirana hrana

Iako su konzervirane namirnice dugotrajne, one takođe imaju rok trajanja. Proverite oznake i potrošite ih pre isteka roka kako biste izbegli rizik od trovanja.

Proverite svoju ostavu i osvežite zalihe kako biste osigurali da jedete samo najkvalitetnije namirnice!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)