Tetka Saveta

KAKO DA KRASTAVAC OSTANE SVEŽ I DO TRI NEDELJE? Biće hrskav i ukusan ako uradite OVO

I ovde je soda bikarbona ključni sastojak.

02.10.2024 08:14

KAKO DA KRASTAVAC OSTANE SVEŽ I DO TRI NEDELJE? Biće hrskav i ukusan ako uradite OVO
shutterstock.com

Bez krastavaca se ne mogu zamisliti salate i sendviči. Reč je o povrću koje je savršeno osvežavajuće jer sadrži i do 96 odsto vode, a osim toga je i fantastičnog ukusa. Međutim, zbog svog sastava, krastavci, čim ih izvadimo iz plastične folije ili ih načnemo, počinju brzo da se suše.

Zato je veoma važno znati pravilan način na koji način ih čuvamo.

Tokom gostovanja u popularnoj emisji "This Morning", Alis Bir, stručnjak za savete potrošača, demonstrirala je koja je najbolja metoda za čuvanje krastavaca. Ona je najpre uzela krastavac koji je bio "star" nedelju dana i uočila kako je već prilično kašast, pa nije bilo drugog izbora nego da ga baci. Presekla ga je i gledaoci su mogli da vide da je potamneo po ivicama i postao previše mekan, nalik kaši.

U sledećem kadru Alis je izvadila krastavac koji se nalazio u frižideru u hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi, uz jedan trik: Bio je u vodi u koju je ona dodala malo sode bikarbone.

shutterstock.com

Kako da vam krastavci budu sveži nekoliko nedelja i tako savršen dodatak vašim jelima

- Soda bikarbona deluje na buđ na kori krastavca. Pogledajte to - rekla je Alis, pokazujući savršeno svež krastavac čija je spoljašnjost još čvrsta i nije pokazivala znake kvarenja.

Kako je Birova još navela, krastavac na taj način može da ostane svež i hrskav i do nekoliko nedelja, prenosi express.co.uk.

Drugi način da produžite rok upotrebe krastavca jeste da ga umotate u papirni ubrus. Operite krastavce i dobro ih osušite. Kada se osuše, umotajte ih u papirni ubrus i stavite ih u plastičnu kesu sa zatvaračem. Ubrus će apsorbovati višak vlage. Međutim, ne zatvarajte kesu do kraja, dobro je ostaviti je malo otvorenom jer krastavcima je potrebna cirkulacija vazduha.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)