Tetka Saveta

HRIZANTEME ZOVU GROBLJANSKO CVEĆE, NIKO IH NE VOLI: Istina je potpuno drugačija - nalazi se čak i na grbu jedne zemlje!

Vrlo je otporna biljka koja cveta do prvog snega.

24.08.2024 12:55

HRIZANTEME ZOVU GROBLJANSKO CVEĆE, NIKO IH NE VOLI: Istina je potpuno drugačija - nalazi se čak i na grbu jedne zemlje!
Tatyana Chekrygina/Alamy/Alamy/Profimedia

Kao što proleće ima svoje cvetne vesnike, tako bašte i u jesen  ožive u raskošnim bojama hrizanteme. U našem narodu preovladava mišljenje da su hrizanteme grobljansko cveće, zato se često mogu videti na grobljenima tokom jeseni i zime, pa malo sadi u bašti.

Istina je zapravo sasvim drugačija, kao i simbolika ovog cveća koja je malo poznata u Srbiji.

Cveta samo u jesen

Hrizanteme vode poreklo iz Azije, a u baštama u Evropi prve žute hrizanteme su posađene u 17. veku. 
U Srbiji hrizantemu najčešće zovu „grobljansko cveće“ i niko je ne voli. Naime, tokom jeseni se češće izlazi na groblje posebno za miholjske i mitrovske zadušnice. Nekada, kada nije bilo cvećara, u jesen je bilo teško doći do cveća, jer je osim hrizantema ostalo već prestalo da cveta. Zato su se na groblje nosile hrizanteme za koju se veruje se da donose mir i spokoj dušama umrlih.

 

 

Hrizantema je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočike. Raste u obliku žbuna sa naizmenično raspoređenim listovima,  vole rastresitu i peskovitu zemlju, trpe i senku i polusenku, a najlepše se osećaju kada su na suncu. Gaje se tokom cele godine, ali cvetaju samo u jesen. Cvetovi su raspoređeni u gustim glavicama uglavnom na zajedničkoj cvetnoj osnovi, mogu biti različitih boja sa prečnikom od deset santimetara. Može da se sadi u bašti, saksijama i žardinjerama. 

Hrizantema je izuzetno otporna biljka koja ne zahteva previše nege i cveta sve do kasne jeseni, dok ne stegne prvi mraz i ne zabeli se sneg. Ipak, potrebna joj je zaštita od niskih temperatura, pa ukoliko je posađena u bašti potrebno je biljku podseći skoro do zemlje i pokriti je najlonom da ne promrzne tokom zime. Hrizantemu je neophodno redovno proređivati, a raskošni cvetovi mogu biti u najrazličitijoj paleti boja od bele, preko žute do ružičaste i jarko crvene.

 

 

Samo ime ovog cveta potiče od grčke rečima Chrys – „zlatni“ i Аnthemon – „cvet“, što znači - zlatni cvet. Kinezi smatraju da ovaj cvet simbolizuje sreću, pa svoje vrtove bogato ukrašavaju hrizantema. 
Ovaj cvet se nalazi  na japanskom grbu, a u ovoj zemlji ima i svoj dan – Festival sreće. U japanskoj kulturi hrizantema simbolizuje večni život, moć, sreću i bogatstvo i nosilac je jang energije. Kako je u pitanju jesenje cveće koje cveta do prvog mraza hrizantemu zovu i jesenja ruža.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)