Hrizanteme se ubrajaju u red višegodišnjih biljaka koje uspevaju u gotovo svim područijima. Doduše, teško ih je uzgojiti, ali kad u tome uspete možete biti sigurni da će vam cvetati čitave zime. Hrizanteme mnogi nazivaju i zimskim ružama, a poreklo vode iz istočne Azije i ime su dobile po grčkim rečima chrysos koja znači zlatan i anthemon (cvet karakterističan po svojim žutim cvetovima). Iako se u imenu naglašava žuta boja, hrizanteme mogu biti raznih boja - žute, ljubičaste, roze, crvene... Rastu u grmu, a razmnožavaju se sadnjom iz presadnica ili semena.
Dobro će uspeti i u hladu i na sunčanim položajima. Kad su u fazi cvetanja najvažnije je da im se osigura dovoljno vode. Kako bi cvetale cele sezone, potrebno je uklanjati uvenule cvetove i listove.
Biljka prekrasnih cvetova, neodoljivih loptastih oblika, prisutna je u Evropi gotovo četiri veka. Međutim, od najpoznatijih lepotica jeseni poslednjih tridesetak godina one su se pretvorile u tradicionalno nadgrobno cveće. Ali, ako imamo na umu simboliku hrizantema – večni život, prolaznost i smrt – onda se ukrašavanje grobova naših najmilijih upravo njima čini logičnim.
Poslednjih godina njihova popularnost raste, te se koriste i u druge namene, prvenstveno zbog pristupačne cene. Njima ukrašavamo dvorišta, vrtove, kao i prostor oko ulaznih vrata gde mogu da potraju sve do jačeg mraza.
Kada hrizanteme postanu deo vašeg eksterijera, trebalo bih da ih samo povremeno pomalo zalivate.
Ukoliko ih držite u teglama, bolje su rešenje od rezanog cveća za groblje ako želite da vam što duže traju. Prekrasan kolorit i tamo će se, ako budu u teglama, održati sve do oštrije zime kao mali dekorativni grm, ponajpre zbog brojnih cvetova.
Možda vas zanima…
U Francuskoj se ovo cveće stavlja na grob voljenih od 11. novembra 1919. godine, odnosno od prve godišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Tadašnji predsednik Remon Poenkare naredio je da se cveće položi na sve grobove preminulih u ratu. S obzirom na to da su hrizanteme u to vreme bile jedne od retkih biljaka u cvatu, upotrebljeno je više od 30.000 strukova te biljke i tradicija je rođena.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)