Tetka Saveta

JEDINI JESENJI CVET KOJI SKORO SVUDA USPEVA! Predivnih je cvetova, ali ima izuzetno tužnu simboliku!

Cveće koje vekovima krasi vrtove širom sveta poslednjih 30 godina je dobilo nešto drugačiju namenu, evo i zašto.

17.09.2022 17:01

JEDINI JESENJI CVET KOJI SKORO SVUDA USPEVA! Predivnih je cvetova, ali ima izuzetno tužnu simboliku!
shutterstock.com

Hrizanteme se ubrajaju u red višegodišnjih biljaka koje uspevaju u gotovo svim područijima. Doduše, teško ih je uzgojiti, ali kad u tome uspete možete biti sigurni da će vam cvetati čitave zime. Hrizanteme mnogi nazivaju i zimskim ružama, a poreklo vode iz istočne Azije i ime su dobile po grčkim rečima chrysos koja znači zlatan i anthemon (cvet karakterističan po svojim žutim cvetovima). Iako se u imenu naglašava žuta boja, hrizanteme mogu biti raznih boja - žute, ljubičaste, roze, crvene... Rastu u grmu, a razmnožavaju se sadnjom iz presadnica ili semena.

Dobro će uspeti i u hladu i na sunčanim položajima. Kad su u fazi cvetanja najvažnije je da im se osigura dovoljno vode. Kako bi cvetale cele sezone, potrebno je uklanjati uvenule cvetove i listove.

Biljka prekrasnih cvetova, neodoljivih loptastih oblika, prisutna je u Evropi gotovo četiri veka. Međutim, od najpoznatijih lepotica jeseni poslednjih tridesetak godina one su se pretvorile u tradicionalno nadgrobno cveće. Ali, ako imamo na umu simboliku hrizantema – večni život, prolaznost i smrt – onda se ukrašavanje grobova naših najmilijih upravo njima čini logičnim. 

Poslednjih godina njihova popularnost raste, te se koriste i u druge namene, prvenstveno zbog pristupačne cene. Njima ukrašavamo dvorišta, vrtove, kao i prostor oko ulaznih vrata gde mogu da potraju sve do jačeg mraza.

shutterstock.com

Hrizanteme - sve popularnije cveće dekoracije vrtova

Kada hrizanteme postanu deo vašeg eksterijera, trebalo bih da ih samo povremeno pomalo zalivate.

Ukoliko ih držite u teglama, bolje su rešenje od rezanog cveća za groblje ako želite da vam što duže traju. Prekrasan kolorit i tamo će se, ako budu u teglama, održati sve do oštrije zime kao mali dekorativni grm, ponajpre zbog brojnih cvetova.


U Francuskoj se ovo cveće stavlja na grob voljenih od 11. novembra 1919. godine, odnosno od prve godišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Tadašnji predsednik Remon Poenkare naredio je da se cveće položi na sve grobove preminulih u ratu. S obzirom na to da su hrizanteme u to vreme bile jedne od retkih biljaka u cvatu, upotrebljeno je više od 30.000 strukova te biljke i tradicija je rođena. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)