Tetka Saveta

KAKO DA VAM BUKET CVEĆA OSTANE ŠTO DUŽE SVEŽ? Neobični trikovi profesionalnih cvećara će vas oboriti s nogu

Uz minimalan trud i malo brige, vaše cveće će blistati danima.

26.07.2024 17:25

KAKO DA VAM BUKET CVEĆA OSTANE ŠTO DUŽE SVEŽ? Neobični trikovi profesionalnih cvećara će vas oboriti s nogu
Shutterstock

Dobili ste na poklon prelep buket cveća, i tuga vas hvata što će se on brzo osušiti, naročito po vrućini. Međutim, profesionalni cvećari predlažu nekoliko proverenih trikova koji će produžiti životni vek vašeg buketa.

U redu, za dodavanje šećera u vodu, u kojoj stoji cveće, ste sigurno čuli. Međutim, za trik sa vrućom vodom verovatno niste.

Vruća voda

Zvuči čudno, ali oni koji su ga isprobali u praksi, tvrde da deluje. 

Biljke sa drvenastim stabljikama, kao što su na primer ruže, na nekoliko minuta stavite u vruću vodu. A za nežnije cvjetove, kao što su gerberi, upotrebite trik sa rupicama.

Iglom izbockajte celu dužinu stabljike i ona će na taj način dobijati više vode i trajaće duže.

Koso rezanje

Trik koji će vas oduševiti i koji će biljkama produžiti vek trajanja zahteva da upotrebite jedan neobičan predmet - šibice. U vazu ubacite šibicu tako da glava bude okrenuta prema gore. Od sumpora će se cvijeće odmah oporaviti i živnuti.

shutterstock.com

Mali trikovi za oživljavanje buketa

 

I naravno, manje vode, koju ćete redovno mijenjati, kao i rezanje stabljike cveta ukoso, omogućiće da danima uživate u cvetnom buketu.

Jedan od metoda koji cvećari koriste je i da u vazu stavite jedan aspirin, izmrvite ga i sipajte u vodu, a salicilna kiselina iz tablete će vodu održavati čistom i bez bakterija.

Takođe, jedna od najvažnijih stvari je čistoća vaze, a za to ćete se pobrinuti tako što ćete je oprati toplom vodom u koju ste sipali sodu bikarbonu i sirće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)