Tetka Saveta

JEDAN NEOBIČNI SASTOJAK ĆE OŽIVETI SVAKU RUŽU: Provereni baštovanski trik za bujanje cveća i po ovoj vrućini

Ko voli cveće, zna koliko je važna svakodnevna i pravilna nega.

22.07.2024 12:05

JEDAN NEOBIČNI SASTOJAK ĆE OŽIVETI SVAKU RUŽU: Provereni baštovanski trik za bujanje cveća i po ovoj vrućini
Shutterstock

A sastojak u koji se iskusni baštovani "kunu" i za koji kažu da će oživeti i osvežiti svaku ružu, je prilično neobičan, radi se o takozvanoj epsom soli. Što je najzanimljivije, ovo u stvari i nije prava so, zovu je gorkom soli, a u osnovi je magnezijum sulfat.

Epsom so je na dobrom glasu kao sjajan lek protiv bolesti ruža. Magnezijum pomaže u apsorpciji važnih nutrijenata kao što su vodonik, kalijum i fosfor.

Takođe, magnezijum je odgovoran i za produkciju hlorofila, i zdravije listove ruže. Ovaj elemenat može da i da podstakne bujanje i povećanje veličine cvetova.

Epsom so je korisna i jer menja pH vrednost zemljišta, naročito ako je suviše alkalna, piše Marthastewart.com.  

Nil Metson, profesor sa Univerziteta Kornel, naglasio je važnost pravilne ishrane biljaka.

Shutterstock

Ruže su kraljice svake bašte

Biljke pokazuju znakove kada im nedostaju određene hranljive materije. Ako lišće požuti po celoj biljci, to može biti znak manjka sulfata. Ako donji listovi požute između žila, možda nedostaje magnezijuma.

Magnezijum i sumpor su esencijalni nutrijenti, no mogu biti osiromašeni iz tla zbog preteranje sadnje i setve, što iscrpljuje tlo. Za razliku od većine komercijalnih gnojiva, gorka so se ne nakuplja u tlu, što znači da s njom ne možete preterivati.

Ruže posebno vole gorku so, dodavanje gorke soli čini ruže jačima, povećava broj cvetova i čini cvetove većima nego kod ruža koje nisu tretirane ovim dodatkom.

Korišćenjem epsom soli, vaša vrtna oaza će biti bujnija i cvetaće tokom čitavog leta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)