Tetka Saveta

OVU TEČNOST ORHIDEJE VOLE VIŠE OD VODE: Zbog nje će cvetati čak i po vrućini! (VIDEO)

Orhideje su kraljice lepote, i zahtevaju da se o njima vodi računa.

10.07.2024 09:30

OVU TEČNOST ORHIDEJE VOLE VIŠE OD VODE: Zbog nje će cvetati čak i po vrućini! (VIDEO)
Shutterstock

Čak i kada orhideje gajite sa mnogo pažnje, dešava se da se biljke povremeno "umore" i prestanu da cvetaju. To je naročito izraženo po velikoj vrućini. Međutim, ne brinite, postoji neverovatno jednostavan, ali i efikasan način da svoje ljubimice brzo oporavite, a a trik je u korišćenju zelenog čaja.

Nije šala kada se kaže da orhideje više vole čaj od vode, jer on sadrži visoku koncentraciju taninske kiseline, koja se nalazi i u prirodi, u tropskom okruženju orhideja, i koju ovaj cvet obožava.

Veoma je važno napomenuti da čaj sadrži azot, fosfor, magnezijum i kalcijum, koji su veoma važni za razvoj i rast orhideja.

Kako da pripremite zeleni čaj? 

Najbolje je da koristite čaj u listu, mada ako nemate drugih opcija, možete da upotrebite i onaj iz filter kesica.

Skuvajte zeleni čaj na uobičajen način - stavite jednu filter kesicu u dva decilitra ključale vode ili supenu kašiku zelenog čaja u rinfuzu, pa ostavite da odstoji desetak minuta.

Potom izvadite kesicu ili procedite čaj ako ste koristili onaj iz prodavnice zdrave hrane, pa ostavite da se ohladi, navodi Orchideria.com.

Zalivajte orhideju sa po dve kašike hladnog čaja dnevno pet dana zaredom, a onda dva dana napravite pauzu u korišćenju ove tečnosti za zalivanje biljke.

Ako orhideje pravilno gajite, uz ovaj "čarobni napitak" vaše sobne lepotice će sigurno ponovo procvetati.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)