Tetka Saveta

PODMLADITE AFRIČKE LJUBIČICE UZ POMOĆ KESE: Trik koji garantovano uvek uspeva - cvetaće kao lude

Vodite računa koliko ih zalivate - ni malo, ni mnogo.

21.08.2024 12:25

PODMLADITE AFRIČKE LJUBIČICE UZ POMOĆ KESE: Trik koji garantovano uvek uspeva - cvetaće kao lude
Shutterstock

Afričke ljubičice su jedno od omiljenog sobnog cveća. Gotovo da nema kuće u Srbiji koja na prozoru ne čuva barem jednu do dve saksije ovog cveća. Uz pravilnu negu ovo sobno cveće može da potraje godinama. Međutim, kako biljka stari počinje da zaostaje u rastu, sve manje cveta i izgleda nekako jadno. Ali, to ne znači da treba dabacite saksiju ili je zamenite novom. Postoji sjajan trik iskusnih ljubitelja cveća da oporavite i podmladite svoje afričke ljubičice.

Kako se podmlađuju?

Ljubičicu izvadite iz saksije, skalpelom odrežite biljku od korena, odstranite suve peteljke i suvo lišće, pa lagano sastruže deblo biljke.

U saksiju sipajte novu zemlju, u nju utisnite stablo ljubičice, lagano pritisnite supstrat i umereno zalijte. E, sad sledi trik koji uvek uspeva. Preko saksije stavite providnu kesu i ostavite je da stoji na mestu gde ima dovoljno svetlosti, ali nikako ne treba da bude izložena direktnom suncu. Kesu ostavite tri do četiri nedelje. Nakon što je skinete videćete da se ljubičica potpuno oporavila i da sad ponovo ima jak, novi koren. 

 

 

Ako nemate živaca da se bakćete sa starim biljkama možete ih iskoristi za razmnožavanje. Afričke ljubičice se vrlo jednostavno razmnožavaju. Zasecite list pod uglom od 45 stepeni, pa je zasadite u plitku rupu i već pripremljenu zemlju sa supstratom, zalite ustajalom vodom i hormonom rasta, opet navucite providnu kesu i ostavite saksiju stavite na svetlo i toplo mesto koje nije direktno na suncu.

Zalivajte biljku povremeno, ali samo kada primetite da se površinski sloj zemlje skroz osušio. Za zalivanje uvek koristite odstajalu vodu. Da bi se razvila iz lista, ljubičici je potrebno oko 21 dan, ali je savet da kesu ne skidate dok se ne pojave novi listići. 

 

 

Prilikom zalivanja vodite računa da afričke ljubičice ne voli ni previše, ali ni premalo vode. Najbolje je da ih zalivate jednom nedeljno, a leti može i dva puta sedmično. Nkako ne sipajte vodu direktno u saksiju i ne prskajte lišće, jer će uvenuti. Afričke ljubičice se zalivaju sipanjem vode u tanjirić saksije. Posle pola sata proverite da li je biljka "popila" sve ili je ostalo vode. Višak bacite. Afričke ljubičice imaju nežan koren, pa višak vlage dovodi do truljenja ne samo korena već cele biljke.

 

 

Da bi bujno cvetale svaki drugi put ih zalivajte vodom u koju ste dolai đubrivo za cvetanje. Afričke ljubičice ne vole da su same, a najbolje se osećaju u društvu drugih ljubičica, samo vodite računa da im se listovi ne dodiraju. Nikad, ali apsolutno nikad ne turšrajte ovo cveće jer ćete ga potpuno uništiti. Fine čekinje na listovim čistite laganim četkanjem mekom četkicom. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)