Tetka Saveta

SAVETI ZA NEGU I CVETANJE AFRIČKIH LJUBIČICA TOKOM ZIME: Tajni sastojak uz koji će biti raskošnije i lepše nego ikad! (FOTO)

Vodite računa gde držite saksije da ne budu na promaji ili na dasci iznad radijatora.

05.02.2024 12:45

SAVETI ZA NEGU I CVETANJE AFRIČKIH LJUBIČICA TOKOM ZIME: Tajni sastojak uz koji će biti  raskošnije i lepše nego ikad! (FOTO)
Shutterstock

Afričke ljubičice su jedna od omiljenih sobnih biljaka kod nas. U pitanju je sobno cveće raskošne lepote koje može cvetati i tokom zime. Vrlo su osetljive i treba voditi računa gde ih držite ali i kad i čime ih zalivate.

Vodu za zalivanje sipajte u tanjirić nikako na samo biljku jer ukoliko pokvasite listove oni će se osušiti. 

Posebnu pažnju treba im posvetiti tokom zime kako bi ostale zdrave ali i bujno cvetale tokom hladnijeg perioda.

Pixabay.com

Afričke ljubičice su nežne i osteljive pa zahtevaju pažljivu negu

Nega i zalivanje

Jedan od ključnih faktora za uspešno gajenje afričkih ljubičica posebno tokom zime jeste pravilno zalivanje. Tokom hladnijih meseci potrebno je smanjiti učestalost zalivanja, jer biljka sporije apsorbuje vodu.

Preporučuje se zalivanje jednom nedeljno, ali vodite računa da ne preterate jer nežni koren ove biljke ne podnosi višak vlage i lako može istruliti. 

Kako bi ovo sobno cveće ostalo zdrave tokom zime, potrebno je obezbediti im dovoljno svetla. Idealno mesto za njihovo držanje tokom zime je blizu prozora, gde će imati dovoljno svetla, ali pod uslovom da ne budu izložene promaji. Takođe, vodite računa da se ispod prozorske daske ne nalazi radijator ili neko drugo grejno telo koje isušiti vazduh oko samih ljubičica što njima ne prija. 

Afričke ljubičice najčešće cvetaju tokom cele godine, ali zimi može doći do smanjenja broja cvetova. Da biste podstakli cvetanje, preporučuje se umereno đubrenje specijalnim đubrivom za ljubičice koje možete nabaviti u specijalizovanim prodavnicama. Takođe, uklanjanje uvelih cvetova i listova pomaže biljci da energiju usmeri ka novim pupoljcima i cvetovima.

Pixabay.com

Afričke ljubičice nikako ne zalivajte direktno i vodite računa o količini kako ne bi istrulio koren

 

Za dodatnu negu ali i podsticanje cvetanja možete koristiti rastvor koji se brzo i jednostavno pravi a koji će podstaći vaše ljubičice da cvetaju kao lude i budu lepše nego ikad. 

Koru od pomorandže nemojte bacati već je iseckajte i prelijte s 4 dcl vrele vode i ostavite da kuva na laganoj vatri 2 sata. Dobijeni koncentrat razredite litrom vode, prebacite u bocu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Ovim možete zaliti vaše ljubičice jednom u sedam dana umesto veštačkog đubriva. 

Parče kore od pomorandže na površinu zemlje u saksiji sa ljubičicom sprečiće pojavu buđi. Takođe, kora će otpustiti prirodna ulja koja će pomoći u očuvanju vlage u zemljištu i doprineti opštem zdravlju biljke.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)