Tetka Saveta

OVU BILJKU TREBA DA IMA SVAKA KUĆA: Upija negativnu energiju, a evo zašto je preporučuje NASA

Najbolje je zalivati ustajalom vodom, kišnicom ili tečnošću koja vam je ostala posle kuvanja povrća

08.06.2024 15:33

OVU BILJKU TREBA DA IMA SVAKA KUĆA: Upija negativnu energiju, a evo zašto je preporučuje NASA
Matthew Ashmore / Alamy / Alamy / Profimedia

Sobno cveće su najbolja dekoracija u svakom domu. Osim što ulepšavaju protor često imaju i nezamenljivu ulogu u prečišćavanju vazduha. Od brojnih sorti koje se mogu naći po spskim domovima posebno se izdvaja jedna - zeleni ljuljan poznat u našem narodu i kao paukova biljka ili paukov bršljen. 

Neobično ime

Ovo neobično ime je dobila zato što mladice niču direktno iz izdanaka na tankim stabljikama, pa podseća na paukovu mrežu. Vodi poreklo iz Južne Afrike gde raste u prelepim žbunovima napolju dok se kod nas mahom gaji kao sobno cveće koje leti valja izneti na terasu.  

U pitanju je višegodišnja biljka koja uz malo pažnje i nege može da potraje i deset godina. Nije zahtevna za uzgoj, pa se preporučuje početnicima u cvećarstvu. Poznata je po svojim duguljastim, tankim listovima koji mogu biti čisto zelene boje ili češće u kombinaciji zelene i bele, odnosno sa belom prugom po sredini ili belim paspulom po ivici listova. 

Pixabay.com

Potiče iz Južne Afrike gde raste napolju

 

Prema istraživanju koje je sprovela NASA ova egzotična lepotica je najbolji prirodni  prečišćivač vazduha u domu, neutrališe duvanski dim a apsorbuje čak i izduvne gasove. Veruje se i da upija negativnu energiju pa je čest izbor za ulepšavanje kancelarija.

Najbolji izbor zemljišta za ovu biljku je humus pomešan za  malo baštenske zemlje, a sadi se i presađuje u proleće. Voli dobro osvetljena mesta, ali ne i direktno sunce. Količina svetlosti utiče na intenzitet boje listova, kao i na pojavu cvetova, male, nežne bele zvezdaste cvetove koji se javljaju u vidu grozda na vrhu stabljike.

Preporuka je da se tokom leta iznese na terasu i to na deo zaštićen od direktnog sunca, u severni, zapadni ili južni ćošak, a uspeva verovali ili ne čak i u kupatilu. 

Zeleni ljiljan podnosi najrazličitije temperaturne raspone od vrućine do hladnijeg prostora, ali kako ipak potiče iz tople Afrike treba voditi računa da temperatura ne padne ispod šest stepeni. 

Pixabay.com

Ukoliko joj odgovaraju uslovi pojaviće se sitni, beli cvetići

 

Ova biljka ima jak, mesnat koren u koji skladišti vodu zbog čega je potrebno svakodnevno zalivanje tokom leta, odnosno jednom u sedam dana zimi. 

Zbog mogućnosti da vodu sačuva u korenu ako i zaboravite da je zalijete neće biti problem, pod uslovom da niste baš često zaboravni. Voli vlažno zemljište, ali vodite računa da ne preterate sa količinom vode jer to može dovesti do pojave gljivica ili truljenja korena. Najbolje je zalivati odstajalom vodom, kišnicom ili tečnošću koja vam je ostala posle kuvanja povrća.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)