Tetka Saveta

ŠTA RADITI KAD ORHIDEJA PRESTANE DA CVETA: Evo kako da podstaknete nove pupoljke i da li smete da je iznosite napolje

"Šaptačica orhidejama" otkriva šta treba da radite!

28.05.2024 11:05

ŠTA RADITI KAD ORHIDEJA PRESTANE DA CVETA: Evo kako da podstaknete nove pupoljke i da li smete da je iznosite napolje
shutterstock.com

Orhideja, kraljica sobnog cveća, svojom lepotom osvaja prostorije, ali nije retkost da njeni cvetovi iznenada nestanu, ostavljajući vlasnike u brizi. Međutim, prema rečima dr Meri Geritsen, poznate kao "šaptačica orhidejama" sa Univerziteta Stenford, postoje načini da se ova predivna biljka neguje i podstakne na novo cvetanje, obnavljajući svoju raskoš.

Dr Geritsen, koja se bavi uzgojem orhideja od sedamdesetih godina, deli svoje dragoceno iskustvo kako bi pomogla vlasnicima ovog cveća da održe njegovu lepotu i eleganciju.

Kada orhideja prestane da cveta

Odrežite stabljiku:  Kada cvetovi orhideje uvenu, odrežite stabljiku pri dnu biljke.

Simulirajte prirodne uslove: Orhideje vole promene temperature. Stavite biljku u prostoriju gde će temperatura noću biti za najmanje 10 stepeni niža od dnevne.

 

Presadite orhideju: Nežno je izvadite iz saksije i uklonite staru zemlju. Orezujte mrtvo korenje i presadite je u drugu saksiju iste veličine.

 

Prilagodite osvetljenje: Orhideje vole svetlost, ali ne i direktnu sunčevu svetlost. Držite ih blizu prozora, ali dalje od oštre svetlosti.

Kako negovati presađenu orhideju

Pravilno zalivanje: Korenje treba da se osuši između zalivanja. Ne dozvolite da biljka stoji u vodi, već sačekajte da voda iscuri iz korena pre sledećeg zalivanja.

 

Povećajte vlažnost: Orhideje vole vlagu. Stavite saksiju na posudu s kamenčićima i vodom kako biste povećali vlažnost oko biljke.

 

Da li orhideja sme da se iznese napolje?

Da, orhideje vole promenu temperature i povećanu cirkulaciju vazduha. Međutim, izbegavajte direktno sunce i vetar. Idealno mesto je zaštićeno od direktnih sunčevih zraka, poput mesta ispod drveta ili pod malim baldahinom.

Orhideje su divne biljke koje mogu oživeti i ponovo procvetati uz pravilnu negu i pažnju. Prateći savete stručnjaka poput dr Meri Geritsen, vaša orhideja će ponovo procvetati i zablistati svojom raskoši i lepotom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIKUSYA (@vikusya_orchids)

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)