Tetka Saveta

MNOGI JE IMAJU U SVOM DOMU: A ne znaju da je ova biljka veoma opasna i otrovna! (FOTO)

Vrlo elegantan, ali krajnje opasan sobni ukras.

19.05.2024 11:52

MNOGI JE IMAJU U SVOM DOMU: A ne znaju da je ova biljka veoma opasna i otrovna! (FOTO)
Shutterstock

Difenbahija (Dieffenbachia) je popularna sobna biljka poznata po svojim velikim, atraktivnim listovima koji često imaju šare u nijansama zelene, bele i žute boje. Ova biljka se često gaji u kućama zbog svoje sposobnosti da oplemeni prostor i poboljša kvalitet vazduha. Međutim, pored dekorativnih svojstava, ona je takođe poznata po tome što je otrovna, pa je važno rukovati njome pažljivo.

Difenbahija je prelepa ali otrovna biljka koja može oplemeniti svaki prostor, ali je važno biti svestan njene toksičnosti. Uz pravilnu negu i mere predostrožnosti, ova biljka može biti siguran i dekorativan dodatak vašem domu. Ako se odlučite za uzgoj difenbahije, postarajte se da je smeštena na mestu gde neće biti dostupna deci i kućnim ljubimcima kako bi se izbegli potencijalni zdravstveni problemi.

Shutterstock

Mnogi ni ne znaju koliko je ova biljka opasna

Izgled i osobine

Difenbahija ima velike, mesnate listove koji mogu narasti do 30-40 cm u dužinu, u zavisnosti od vrste. Listovi su najčešće tamnozelene boje sa svetlijim prugama ili tačkicama. Stabljika je debela i mesnata, što biljci daje stabilnost i čini je otpornom na oštećenja.

Otrovnost za ljude i životinje

Difenbahija sadrži kalcijum-oksalat kristale koji su otrovni. Ako se proguta deo biljke, kristali mogu izazvati intenzivan bol i oticanje usta, jezika i grla, što može otežati govor i gutanje. Kontakt sa sokom biljke može izazvati iritaciju kože i očiju. Zbog ovih razloga, difenbahiju treba držati van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Simptomi trovanja

Simptomi trovanja uključuju peckanje i oticanje usne duplje, teškoće pri gutanju, povraćanje i, u težim slučajevima, otežano disanje. Ako dođe do trovanja, preporučuje se hitno kontaktiranje lekara.

Svetlost 

Difenbahija najbolje uspeva na indirektnoj svetlosti, ali može podneti i slabu svetlost. Međutim, previše direktnog sunca može uzrokovati opekotine na listovima.

Pixabay.com

Difenbahija je otrovna

Zalivanje

Biljka voli vlagu, ali ne podnosi prekomerno zalivanje. Zemlja treba da bude stalno vlažna, ali ne i natopljena vodom, jer to može dovesti do truljenja korena.

Temperatura

Idealna temperatura za uzgoj difenbahije je između 15°C i 26°C. Treba je zaštititi od promaje i naglih promena temperature.

Vlažnost

Biljka voli visoku vlažnost, pa je povremeno orošavanje listova ili postavljanje biljke u blizini izvora vlage preporučljivo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)