Tetka Saveta

KAKO DA VAM TERASA BUDE OAZA MIRA I LEPOTE: Ovo cveće će pretvoriti vaš balkon u raj za opuštanje! (FOTO)

Osim ukrasnog možete gaji i začinsko bilje kako bi vam uvek bilo sveže i na dohvat ruke.

09.03.2024 16:50

KAKO DA VAM TERASA BUDE OAZA MIRA I LEPOTE: Ovo cveće će pretvoriti vaš balkon u raj za opuštanje! (FOTO)
shutterstock.com

Proleće je sve bliže pa većina ljudi se priprema za sadnju cveća kojim će ovog leta ukrasiti svoje terase. Kada je reč o gajenju cveća na balkonu, osim ukrasnih biljaka na terasi se može gajiti i začinsko bilje kako bi vam uvek bilo sveže i na dohvat ruke.  

Prilikom izbora cveća za terasu, važno je uzeti u obzir uslove u kojima će biljke rasti, pre svega da li je u pitanju sunčana strana ili ne, da li će biti izložene vetru ili ne. Takođe je važno voditi računa o veličini saksija i redovnom zalivanju kako bi biljke ostale "zdrave" i lepe. Evo nekoliko predloga šta da ovog proleća i leta gajite na terasi koja će postati vaša oaza mira i lepote. 

shutterstock.com

Stiže proleće, razmislite o ukrašavanju terasa

Balkonske cvetnice

Ovo uključuje petunije, begonije, lobelije, surfinije i muškatle. Sve ove biljke su najčešće otporne na sunce i sušu tokom vrelih letnjih dana što ih čini odličnim izborom za terase.

Biljke za saksije

Biljke poput paprati, filadendrona, aloje, kaktusa i sukulenata često dobro uspevaju u saksijama. One zahtevaju manje prostora i mogu se lako prilagoditi životu u saksijama.

Biljke za vertikalno baštovanstvo

Ako imate ograničen prostor na terasi, možete razmotriti vertikalno baštovanstvo. Biljke poput jagorčevine, ruža penjačica, vinove loze ili različitih vrsta klimavih biljaka mogu se uzgajati uz zidove ili u specijalno dizajniranim vertikalnim baštama.

shutterstock.com

Imate veliku mogućnost izbora

Začinske biljke

Začinsko bilje poput bosiljka, peršuna, nane, majčine dušice i ruzmarina su odličan izbor za terase jer ne samo da su korisne u kuhinji već često i lepo izgledaju i daju prijatan miris.

Sukulenti

Sukulenti su odličan izbor za terase jer su otporni na sušu i zahtevaju minimalno održavanje. Razne vrste eševerija, krasula, seduma i kalanhoja su popularne opcije.

Biljke za hladnije klimatske uslove

Ako živite u regionu sa hladnijim klimatskim uslovima, ili vam je terasa okrenuta ka severu pa do nje dopire vrlo malo sunca možete razmotriti biljke poput hortenzija, ljubičica, paprati i hosta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)