Tetka Saveta

EVO KAKO DA UBRZATE CVETANJE RUŽA: Biće bujne i raskošne, i to uz jednu stvar koju biste inače bacili u kantu

Evo kako da vam cvetaju više nego ikad.

22.05.2024 18:20

EVO KAKO DA UBRZATE CVETANJE RUŽA: Biće bujne i raskošne, i to uz jednu stvar koju biste inače bacili u kantu
Shutterstock

Uzgoj ruža nikada nije bio lak posao, ali uz jednostavan trik koji garantuje odlične rezultate, ova divna cvećka će procvetati u punom sjaju, donoseći neprocenjivu radost vrtlarima. Tajna leži u kori od banane, otkrivaju iskusni baštovani.

Tokom letnjih meseci, preporučuje se dodavanje kore od banane u zemlju oko ruža.

Kako se kora postepeno razgrađuje, obogaćuje tlo kalijumom, ključnim elementom za jačanje imunološkog sistema biljaka. Kalijum pomaže ružama da budu otpornije na bolesti i podstiče njihov zdrav i snažan rast. Osim kalijuma, kora banane sadrži i druge važne minerale poput kalcijuma, magnezijuma, fosfata i sumpora, neophodne za zdrav razvoj biljaka.

- Zakopala sam celu koru banane duboko u zemlju oko ruža. Prošle godine su bile neverovatne, verovatno zahvaljujući ovom triku, kaže baštovanka Dženi Presland.

Iako postoje različiti pristupi, neki vrtlari preporučuju sečenje kore na komadiće pre nego što je zakopaju, dok drugi smatraju da je efikasnije staviti je celu. Bez obzira na metodu, ova jednostavna tehnika pokazala se izuzetno efikasnom u podsticanju rasta i cvetanja ruža tokom cele sezone.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kazu ✽.。.:* (@kazk107)

Ovo otkriće ne samo što olakšava vrtlarski posao već i donosi dodatnu korist u vidu smanjenja otpada, jer se kora banane koristi na ekološki prihvatljiv način. Stoga, uz malo truda i ovo jednostavno domaće sredstvo, vaše ruže će sigurno procvetati lepše nego ikada pre.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)