Tetka Saveta

JEDAN SASTOJAK REŠAVA SVE PROBLEME U DOMAĆINSTVU: Od izbeljivanja veša, do uklanjanja buđi - košta manje od 300 dinara

Iako se hidrogen uglavnom koristi u medicinske svrhe, iznenadiće vas kakve sve moći ima.

18.05.2024 14:40

JEDAN SASTOJAK REŠAVA SVE PROBLEME U DOMAĆINSTVU: Od izbeljivanja veša, do uklanjanja buđi - košta manje od 300 dinara
Shuttertock

Ako ste se skoro farbali u plavo ili znate nekoga ko je godinama plavuša, onda ste verovatno nebrojano puta čuli koji hidrogen koristi prilikom farbanja i od koliko procenata. Ova bistra tečnost se razlikuje u zavisnosti od namene jer onaj od tri procenata se koristi u domaćinstvu od 6 ili 10 procenata najčešće za izbeljivanje kose. Postoji i onaj od 35 procenata koji se koristi za hranu a industrijski sadrži čak 90 procenata.

Iako je mnogima prva asocijacija da hidrogen izbeljuje kose i da se koristi za dezinfekciju, njegova namena je daleko šira a evo nekih načina na koji ga možete korisititi u domaćinstvu:

1. Uklanja mrlje sa odeće ispod pazuha

Smeđe mrlje koje nastaju na majicama ispod pazuha od prekomernog znojenja nekada se ni nakon višestrukog pranja ne mogu ukloniti. Najbolji način da ih se rešite jeste da uz pomoć hidrogena napravite rastvor, tako što ćete pomešati manju količinu deterdženta za pranje sudova i duplo veće doze hidrogena koje ćete dobro izmešati i naneti na mrlju da odstoji oko sat vremena. Operite majicu u hladnoj vodi nakon toga i ostavite da se osuši. Ukoliko je mrlja uporna i dalje se vidi, operite majicu još jednom sodom bikarbonom.

Shutterstock

Smeđe mrlje na majicama moguće je ukloniti hidrogenom

2. Uništava plesni

Iako ovo zvuči pomalo nestvarno, zaista jeste tačno. Vodonik - peroksid (hidrogen) od 35 odsto pomaže kod infekcija plesni koje mogu da unište bakterije. Zato možete naneti nekoliko kapi u komore za uzgajanje pečuraka  kako bi na kratko dodali kiseonik. 

3. Očistite mašinu za pranje sudova

Postoji nekoliko načina da očistite mašinu za pranje sudova uz pomoć hidrogena. Možete ga naprskati direktno na uređaj i ostaviti da odstoji a onda obrisati. Takođe, možete napraviti mešavinu sa hidrogenom, sodom bikarbonom i esencijalnim uljem.

Foto: Shutterstock

Čišćenje mašine za sudove nekada je domaćicama veliki izazov

Napravite kuglice od ovih sastojaka i pustite da se osuše tokom noći. Ovu "bombu" stavite na dno mašine za pranje sudova a na vrh stavite sirće koje ste sa deterdžentom za suđe pomešali u jednoj staklenoj posudi. Kada pokrenete program za pranje , zajedno sa sirćetom i tečnošću za pranje sudova, hidrogen će izbeliti i očistiti uređaj, soda će ga oprati a esencijalno ulje mu dati osvežavajući miris. 

4. Izbeljuje sve što pomislite

Vodonik - peroksid može da izbeli gotovo sve od zamrljanih pločica i fuga u kupatila, do noktiju. Ukoliko želite da izbelite nokte dovoljno je da malo hidrogena pomešate sa sodom bikarbonom i da utrljate na nokte. Nakon dve do tri minute možete isprati nokte. Isto učinite i sa fugama, na pločice sipajte direktno hidrogen ili napravite pastu sa sodom bikarbonom koju ćete utrljati na njih.

5. Napravite vodicu za ispiranje usta

Higijena usta i zuba je vrlo važno a ako vas mrzi da odlazite u apoteku po namensku vodu za ispiranje usta možete je sami napraviti malo vode malo hidrogena. Ova vodiuca uspeće da ubije klice a dovoljno je da je mućkate u ustima ali nemojte gutati. Izbeliće vam zube a svakako je dobra ukoliko želite da dezinfikujete četkice za zube kao i sve zubne aparate poput držača i štitnika za zube.

shutterstock.com

Da ne biste kupovali tečnost za ispiranje usta možete ga sami napraviti uz pomoć vodonik -peroksida i vode

6. Izbelite veš

Ne morate u prodavnicu po proizvode za izbeljivanje veša, jer je dovoljno da u veš mašinu u kadicu dodate malo hidrogena  kada perete beli veš. On će ukloniti sve mrlje i prosvetleti vašu odeću a možete ga sipati i direknto na mrlje, međutim neophodno je uraditi test postojanosti boje ako nanosite na tamniju boju.

7. Uništite plesni i buđ

Poznato je da hidrogen ubija bakterije a samim tim otklanja i gljivice poput buđi i plesni. Dovoljno je da u jednu bocu sa raspršivačem sipate hidrogen i da njime poprskate zidove kupatila, podove pa čak i zavesu za tuš.

8. Uzgajajte svoju baštu

Oni koji se bave baštovanstvom znaju da je vodonik - peroksid jedna od najboljih supstanci za njihove biljke. Ova tečnost pomaže u kontroli štetočina, sprečava infekciju na oštećenom drvetu, ubija gljivice i bori se protiv truljenja korena. Ona poboljšava i rast biljaka. 

Ukoliko se borite sa štetočinama dovoljno je da dodate kašičicu hidrogena u jednu šolju vode i da to ubacite u bocu sa raspršivačem i da time raspršite biljke. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)