Tetka Saveta

CVEĆE KOJE PRIVLAČI SREĆU I BOGATSTVO: Sada se sadi, vrlo je jeftino, a cvetaće vam do jeseni

Za ovu biljku se vezuju brojne legende, a ima raskošne cvetove raznih boja.

26.05.2024 11:30

CVEĆE KOJE PRIVLAČI SREĆU I BOGATSTVO: Sada se sadi, vrlo je jeftino, a cvetaće vam do jeseni
shutterstock.com

Maj je mesec kada se sadi cveće kako u baštama, tako i kao ukras u saksijama na terasama. Jedno od omiljnenih cvetnica naših baka je i prelepa beoginija za koju se veruje da privlači sreću i bogatstvo, ali i da pomaže u oporavku od bolesti i zdravlju starijih osoba. Predstavlja želju za produženjem života osobi koja ju je dobila na poklon.

Odomaćila se u Srbiji

Begonija ili devojačko srce je raskošna lepotica koja će krupnim cvetovima nežnih boja dati dozu elegancije vašem balkonu.

Poreklom je iz tropskih predela Južne Amerike, a u Evropu je doneta u 19 veku. Legenda kaže da ko jednom posadi ovo cveće zaljubiće se u njega i sadiće ga uvek. Odlično podnosi našu klimu, pa se odomaćila u Srbiji.

Pixabay.com

Postoje brojne varijacije i sorte begonije

 

Razmnožava se sadnicama ili iz lukovice koja se sadi plitko u zemlju tokom maja. Idealna je za zasenčene balkone, ne voli promaju i vetar koji lako može oštetiti krhke stabljike.

Cveta od jula do septembra, cvetovi su grupisani na gornjim grančicama i mogu biti nežno žuti, crveni, pink, tamno narandžasti, boja breskve i kajsije, a ima i sorti sa višebojnim cvetovima. Dovoljno je, čak i leti, zalivati je dva do tri puta nedeljno isključivo sipanjem vode u širi podmetač. Vodite računa da ne preterujete sa zalivanjem, zato što višak vode može da dovede do truljenja korena.

U proleće i leto prihranjujte biljku svake dve nedelje. Lišće je osetljivo, pa vodite računa da ga ne pokvasite prilikom zalivanja. Povremeno okrećite saksiju da osigurate podjednak rast jer biljka raste prema svetlosti.

Pixabay.com

Begonija je poznata po raskošnim cvetovima koji daju dozu elegancije svakom balkonu

 

Većina begonija ne zahteva podrezivanje, jedino ako se previše izdužila možete je orezati. Glavni neprijatelj su gljivice, koje se suzbijaju fungicidom.
Sadnice begonije mogu se kupiti na pijacama i koštaju između 150 i  300 dinara po komadu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)