Tetka Saveta

AKO NISTE NIŠTA POSADILI U PROLEĆE, OSVEŽITE TERASU SADA: Ovo je 5 biljaka sa božanstvenim cvetom - a sade se u junu

Ko je propustio prolećnu sadnju, sad je vreme za ove lepotice.

27.05.2024 13:31

AKO NISTE NIŠTA POSADILI U PROLEĆE, OSVEŽITE TERASU SADA: Ovo je 5 biljaka sa božanstvenim cvetom - a sade se u junu
Shutterstock

Balkonsko cveće je uvek dobra ideja, ali nismo svi tako dobro organizovani, pa se tako nekima od nas tek sada, krajem maja, ukazala prilika, volja i želja za sadnjom biljaka.Ukoliko želite da dodate novu dimenziju vašoj bašti ili terasi ovog leta, donosimo vam listu divnih cvetova koji će uneti živopisne boje i osvežiti vaš prostor.

Jednogodišnje cveće se najčešće sadi u ranim letnjim mesecima, pa je jun savršen trenutak za to. Međutim, razmotrite i neke odlične višegodišnje opcije. 

Dragoljub (Tropaeolum majus)

Ovaj vatreni cvet može procvetati već u avgustu ako ga posadite u junu. Voli penjanje, pa ga posadite tamo gde ima dovoljno prostora. Osim toga, odlično se slaže s povrćem.

Digitalis (Digitalis purpurea)

Omiljena u engleskim vrtovima, ova dvogodišnja biljka donosi prelepe ljubičaste cvetove. Ako je sadite iz semena, očekujte cvetanje sledeće godine.

Kozmeja (Cosmos bipinnatus)

Nežan cvet sa roze i belim laticama koji može narasti do dva metra u kasno leto i jesen. Idealan je za sunčana mesta i odličan je za oprašivanje.

Jaje na oko (Limnanthes douglasii)

Ovaj prelep cvet iz Kalifornije izgleda kao jaje razliveno u tiganju. Voli vlažno tlo i sunce. Redovno ga zalivajte i očekujte cvetanje tokom leta.

Ukrasni pasulj (Lablab purpureus)

Ovaj cvet ima predivne bele i ljubičaste cvetove. Može biti unutra tokom hladnijih perioda, dok se u bašti preporučuje saditi ga u saksiji radi lakšeg upravljanja.

Uz ove fantastične cvetove, vaš vrt ili balkon će zasigurno zablistati ovog leta.

 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)