Tetka Saveta

VERUJE SE DA OVA BILJKA ŽENAMA DONOSI SREĆU: Evo kako da je negujete da bi bila puna cvetova

Ukoliko ste tek nabavili spatifilum i ne znate kako da ga negujete ili se vaša stara biljka „ućutala“ i odbija da cveta, evo saveta kako da joj obezbedite idealne uslove da bi napredovala

22.03.2024 16:02

VERUJE SE DA OVA BILJKA ŽENAMA DONOSI SREĆU: Evo kako da je negujete da bi bila puna cvetova
Shutterstock

Pravi ljubitelji cveća neće odoleti da u svoj dom ne unesu spatifilum, sobnu biljku raskošnih zelenih listova i interesantnog belog cveta koji donekle podseća na cvet ljiljana. Mnogi ga nazivaju još i mesečevim cvetom, ženskom srećom i kraljevskom biljkom, jer deluje otmeno i izgleda elegantno, pa će oplemeniti svaki prostor.

Uz to, spatifilum nije zahtevan za održavanje, pa je idealan za sve one koje nemaju mnogo iskustva u gajenju sobnog bilja. Ukoliko ste tek nabavili spatifilum i ne znate kako da ga negujete ili se vaša stara biljka „ućutala“ i odbija da cveta, evo saveta kako da joj obezbedite idealne uslove za rast i cvetanje.

Pixabay.com

Spatifilum nije posebno zahtevan za negu

Osvetljenje

Spatifilum preferira difuzno svetlo ili senku, stoga je važno izbegavati direktnu sunčevu svetlost. Biljku možete držati u prostoriji s prozorom okrenutim ka istoku ili severu, gde će dobiti dovoljno svetla, ali neće biti izložena jakom suncu.

Zalivanje

Kada je u pitanju zalivanje, spatifilum preferira da se zemlja blago osuši između zalivanja. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena; zato je važno voditi računa o količini vode koju biljka prima. Takođe je važno koristiti vodu sobne temperature, po mogućstvu destilovanu ili vodu koja je stajala 24 sata kako bi hlor ispario.

Vlažnost vazduha

Spatifilum voli visoku vlažnost, pa je povremeno prskanje lišća ili postavljanje biljke na podmetač sa vlažnim kamenčićima korisno za održavanje optimalne vlažnosti vazduha.

Đubrenje

Tokom proleća i leta, spatifilum treba đubriti tečnim đubrivom za sobne biljke svake dve do četiri nedelje. U periodu mirovanja zimi, đubrenje treba smanjiti.

Presađivanje

Spatifilum treba presaditi svake dve do tri godine ili kada korenju postane pretesno u saksiji. Prilikom presađivanja, koristite dobro drenirajuću zemlju za kućne biljke.

Bolesti

Spatifilum je generalno otporan na štetočine, ali može da bude podložan napadima grinja ili lisnih vaši. Redovno praćenje biljke može pomoći u ranom otkrivanju eventualnih problema.

Pospešivanje cvetanja

Ukoliko vam spatifilum ne cveta, zalivajte ga vodom u koju ste prethodno potopili koru od banane i ostavili je da tako odstoji 24 sata. Naime, kora od banane sadrži velike količine kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma. Ova kombinacija može da stimuliše biljku i podstaći je da cveta, ali i da joj listovi budu bujniji i intenzivnije zelene boje.

Uz pravilnu negu, spatifilum može da cveta tokom cele godine, donoseći lepotu i svežinu u vaš dom. Sada kada znate kako da je pravilno negujete, možete uživati u lepoti ove predivne biljke.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)